Момчета(13): Победа и загуба в първия турнир за сезона

Момчетата до 13 г. на Шумен започнаха сезона в Източна първа дивизия с победа и загуба в първия турнир, на който бяха и домакини. В първия мач нашият тим се наложи над Стар баскет Варна с 90:73, но отстъпиха на Тунджа Ямбол с 30:74.

Първият двубой със Стар Баскет започна отлично за първата шуменска петица, която показа отлично заучени комбинации и добра стрелба. В средата на първата четвърт гостите от Стар баскет успяха да откраднат няколко топки и да се върнат в резултата, но шуменци отново заиграха по-добре в нападение и спечелиха частта с 26:16. Втората петица на Шумен също показа много добри технически умения и много бързо увеличи разликата над 15 точки. В тази четвърт и двата отбора разчитаха главно на нападението и точките летяха една след друга. Шумен все пак бе по-точен в нападение и след две четвърти водеше с 22 точки – 57:35. През второто полувреме гостите от Варна затегнаха защитата. Успяха да затворят коридорите, през които нашият тим обичайно пробиваше и след само пет минути игра свали разликата до 12 точки. Шуменци побързаха да покажат, че не са забравили как се вкарва и след силен край на третата четвърт резултатът бе качен до 15 точки. В последната четвърт Стар баскет отново се опитаха да се върнат в мача с по-добра защита. Нашият тим им помогна в това начинание като бързо извърши 5 лични нарушения и пращаше състезателите от Варна на линията. Все пак в края на срещата Шумен отново се разигра в нападение и след няколко хубави коша качихме преднината до 17 точки – 90:73.

Вторият двубой срещу Тунджа Ямбол започна повече от зле за шуменци. серия от 8:0 за старт на първата четвърт почти уби желанието за игра на нашия тим. Момчетата от Ямбол играеха изключително здрава и агресивна защита, като в много от случаите дори извършваха нарушения срещу нашите момчета, но шуменци не успяваха да вкарват от фаула. Разликата бързо скочи до 20 точки в полза на Тунджа, които затвориха първата четвърт 24:4. Втората петица на Тунджа показа също толкова здрава и агресивна защита, а нашият тим сякаш беше забравил как се вкарва. Множеството грешки, които допускаха нашите позволиха на ямболии да вкарат лесни точки на бърза атака и разликата скочи над 30 точки, което реши мача преди почивката. През второто полувреме Шумен намери ритъма си в нападение. Започнаха да влизат и стрелбите на нашите момчета, но Тунджа продължи да вкарва и поддържаше разликата над 35 точки. Последната четвърт бе за треньорите, които изкараха на терена всички момчета от състава си, за да видят докъде са стигнали с развитието си. Тунджа изигра по-добре частта и вдигна разликата над 40 точки. Последния съдийски сигнал дойде при 73:30 в полза на гостите.

Следващият турнир е точно след месец на 01.12.2019 и ще се проведе във Варна. Съперници на Шумен там ще са Доростол Силистра и домакините от Черно море Тича.