Момчета(13): Шумен е на финали!

Момчетата до 13г. на БК Шумен изиграха два страхотни мача на третия турнир в регион Изток и след като записаха две победи над Стар Баскет със 73:47 и Несебър със 71:54 се наредиха сред 8 най-добри отбора в България за тази възрастова група. В първенството на регион Изток остава да се изиграе още един турнир, на който Шумен няма да вземе участие, но той е без значение за класирането на нашите момчета, които си осигуриха минимум четвърто място. Останалите 3 финалиста от регион Изток също са ясни. Това са Черно море Тича, Дунав и Делфин Бургас. Финалите за тази възрастова група ще се проведат във Варна, като предстои да станат ясни датите.

Първият двубой за деня ни изправи срещу бойкия отбор на Стар Баскет. Варненци влязоха в мача изключително амбицирани да постигнат първа победа в първенството. По-добрата им игра в защита даде резултат и успяха да дръпнат в резултата. Шумен обаче влезе в мача към средата на частта и до края ѝ първата петица нашите играха отлично и направиха разлика от 10-на точки. Втората шуменска петица излезе на терена в по-добро настроение след като видя как съотборниците им надиграха съперника и от самото начало нашият тим контролираше играта. Основното оръжие на Шумен бе играта в защита, успяхме да ограничим съперника под 10 точки, а в нападение реализирахме голяма част от стрелбите и на почивката авансът на шуменци бе 21 точки. През второто полувреме шуменските момчета намалиха темпото, но защитата ни бе на ниво и след равностойна трета четвърт запазихме аванс от 20 точки. Шумен изигра последната четвърт тактически правилно, като съхраняваше и сили за решителния мач срещу Несебър. Последната сирена срещу Стар Баскет дойде при 73:47 в наша полза.

Последният мач от редовния сезон за нашите момчета ни изправи срещу пряк конкурент за 4 място – Несебър. При победа Шумен си осигуряваше място на финалите и знаейки това момчетата ни влязоха леко нервни в мача. Трябва да признаем, че отборът на Несебър показа в първата четвърт много добри технически умения и успя да поведе в резултата с 10-на точки. Първата шуменска петица все пак намери ритъма си на игра в края на частта и намали изоставането си на 5 точки. Втората петица на Шумен излезе по-мотивирана да спечели срещата и още от първата минута нашите предложиха агресивна защита. Това даде резултат и успяхме да излезем напред в резултата до края на първото полувреме. Общите петици на двата отбора се захапаха здраво в третата четвърт, а играта вървеше кош за кош, като съперниците сменяха водачеството в резултата често. Агресивната защита на Шумен пък се отрази в натрупването на нарушения, което извади няколко от нашите момчета за по 5 фаула. Последната четвърт Шумен показа много по-голямо желание за победа. Нашите момчета се хвърляха за всяка топка, в защита успяхме успявахме да крадем топката от съперника, а бързите ни атаки завършваха с кош. Шуменските гардове играха наистина отлично в тази последна част, а авансът за нашия тим растеше с всяка минута. Последната сирена дойде при 71:54 в полза на Шумен и класиране за финалите във Варна.

В нашия регион предстои да се изиграе още един турнир на 4 май във Варна, но Шумен няма да участва, тъй като вече изиграхме шестте си мача. Независимо от това няма отбор, който може да измести нашите момчета от четвъртото място, а дори Несебър да запишат две победи в последния турнир, те ще ни изравнят по показатели, но заради победата в прекия двубой ще сме пред тях в крайното класиране.