Момчета(13): Шумен загуби в баража за 5 място след драма и кош в последната секунда

Момчетата до 13г на БК Шумен загубиха в невероятна драма от Локомотив София в баража за 5/8 място. След равенство в редовното време – 66:66, двата отбора решиха спора след продължение, в което победния кош бе отбелязан буквално в последните секунди от Локомотив за 75:74. Така утре за 5/6 място Локомотив се изправя срещу Делфин, а Шумен ще играе за 7/8 място срещу Академик София в повторение на мача от групата.

Днешният двубой между Шумен и Локомотив София започна изключително равностойно. Двата отбора се преследваха през цялата първа четвърт в резултата, като Шумен поддържаше крехък аванс от 1-3 точки. Софиянци обаче имах ръстово предимство в подкошието, от което се възползваха, а и нашите момчета натрупаха фаулове, което не им позволи да се дръпнат в резултата. Втората четвърт обаче Шумен играеше отлична преса на цяло игрище принуди софиянци да извършат множество грешки в изнасянето на топката и започнахме да трупаме преднина. До края на първото полувреме Шумен имаше аванс от 9 точки – 34:25, който можеше да е още по-голям, ако не бяха множество пропуски от наказателната линия за шуменци.

Второто полувреме продължи с отлична игра за Шумен в защита и пресата на нашия тим продължаваше да работи добре. За съжаление не успяхме да се възползваме в нападение, където допуснахме пропуски. В средата на частта Локомотив намери начин да изнася топката през нашата преса и да бележи в нападение. Шумен също намери ритъма си в атака и двата отбора си разменят кошове до края на третата четвърт, която бе спечелена минимално от Локомотив с 23:21. Последната четвърт започна с много по-добра игра софиянци в защита. Те затвориха възможностите за пробиви на нашите момчета. Стрелбата от средна и далечна дистанция на шуменци не влизаше, а бързите атаки на „железничарите“ им помогна да стопят резултата и дори поведоха с две точки, три минути преди края. Но тогава Шумен се събуди, заздрави защитата, а в нападение стрелбите на нашите момчета влязоха и си върнахме преднината от 6 точки. В последната минута и половина обаче шуменци сякаш успокоение от разликата позволиха на Локомотив да върнат бърз кош след контра-атака, след това фаулираха гарда на софиянци, който вкара единия наказателен и 15 секунди преди края изоставаха само с три точки. Треньорът на Локомотив реагира и взе тайм-аут, след който софиянци можеха да изнесат в предно поле. Те организираха добра комбинация, която остави сам човек на тройката, а той реализира с табло и прати мача в продължение.

Продължението започна с нова тройка за Локомотив, но Шумен много бързо обърна резултата в своя полза след като нашите момчета направиха добър пробив и също реализираха от тройката. Двата отбора отново се захапаха и играеха кош за кош до почти самия край на продължението. При оставащи 25.3 секунди до края Шумен водеше с точка 74:73 и имаше притежанието на топката. „Железничарите“ решиха да не извършват фаулове, а разчитаха на невероятно силна защита. Треньорът на Шумен – Янко Янков мъдро бе посъветвал своите възпитаници да използват всички 24 секунди от нападението, но за съжаление изстрелът, в последната секунда от позволеното време на нашия гард, не уцели ринга и топката се върна в притежание на Локомотив точно 1.3 секунди преди края на продължението. Треньорът на софийския отбор веднага взе тай-аут, който позволи на отбора му да изкарва в предно поле. Последва светкавична комбинация, която позволи на центърът на Локомотив да получи топката близо до коша. Високото 1.90 момче не сбърка и със сирената донесе победата на своя отбор 75:74.

Утре от 13.00ч Шумен и Академик София ще определят кой ще заеме 7 и кой 8 място в крайното класиране.