Момчета(13): Шумен не успя да се класира за финалите въпреки двете победи

Момчетата на Шумен до 13 г. не успяха да се класират за финалите на републиканско първенство след като записаха две победи и две загуби на квалификационния турнир провел се в Ямбол. Нашият тим игра сърцато, раздаде се във всички мачове, но възможностите на момчетата стигнаха за две победи в четирите мача.

Шуменци започнаха турнира с драматичен мач срещу Ънстопабъл Добрич. Двубоят бе на приливи и отличи, като нашият тим загуби с 6 точки първата четвърт, но спечели втората убедително с 26:16. Отново слаба игра в третата и началото на последната част донесоха предимство на отбора от Добрич, но шуменските момчета проявиха характер и хвърляйки всички то себе си изравниха резултата, вкарвайки мача в продължение. В него Шумен игра с една класа по-добре и се поздравихме с победа – 71:67.

Вторият мач ни изправи срещу домакините от Тунджа. Ямболии имаха самочувствието на шампиони, след като миналата година се поздравиха с титлата в по-малката възраст до 12 г. Мачът от самото начало се разви в полза на домакините, които играеха здрава преса на цяло игрище и не позволиха на Шумен да направи играта си. Още до полувремето нашият тим изоставаше с 35 точки – 22:57. Второто полувреме почти нищо не се промени и домакините просто затвърдиха успеха си.

Вторият ден започна с нов здрав мач срещу коравия тим на Спартак Плевен. Първата шуменска петица започна добре мача и започна да трупа аванс. След 10 минути игра поведохме с 6 точки – 20:14. Втората ни петица също показа по-добър баскетбол. Защитата ни бе на ниво и закономерно увеличихме разликата до почивката. Второто полувреме Шумен продължи с по-точните стрелби и в третата четвърт сложихме още 7 точки към преднината си – 57:41. Последната четвърт нашите играха по-отпуснато, но и треньорите се опитваха да запазят сили за решителния мач. В крайна сметка победихме със 71:55.

Решителният мач за класиране изправи Шумен срещу директен опонент – Академик Бултекс. Срещата започна изключително равностойно. Двата отбора се захапаха и си разменяха хубави кошове през първата четвърт, а Шумен излезе напред след 10 минути игра – 13:12. Вторите петици на двата отбора обаче не бяха равностойни. Пловдивските момчета играеха много по-мотивирано и съсредоточено. Показаха и доста по-точен мерник, записвайки три тройки във втората част, а авансът им преди почивката бе 19 точки. Началото на второто полувреме не промени много. Академик реализира доста от своите стрелби, докато Шумен вкара едва 10 точки и разликата стана недостижима. В последната четвърт Шумен все пак се събуди и показа по-добра игра, но вече беше твърде късно. Академик спечели с 81:41, като с тази победа си осигури и място на финалите.

Шумен остана трети в зона Ямбол след отборите на Тунджа и Академик.