Втора поредна победа за Шумен в Унгария

Момчетата на Шумен до 14 г. завършиха първия турнир от Европейска младежка баскетболна лига – EYBL в Унгария с победа над местния Дебрецен. Нашите момчета се представиха повече от убедително и надиграха връстниците си със 73:35. Така Шумен завършва с 2 победи и 2 загуби този първи турнир. Втория турнир от надпревара в група А на EYBL ще се състои през пролетния полусезон – от 3 до 6 февруари в Пилзен, Чехия.

Шуменци започнаха днешния двубой срещу Дебрецен с доста по-високо самочувствие, след като вчера записаха първата си европейска победа. Въпреки, че Шумен водеше в средата на първата четвърт с 8:4 играта в нападение за нашият тим не се получаваше и разчитахме основно на защитата. При оставащи 4 минути до края обаче българският тим се отпусна и започна да бележи от всяка позиция. Mного бързо разликата скочи до 17 точки. В самия край на първата част Дебрецен върнаха 2 точки за 24:9 в полза на Шумен. През втората четвърт Шумен продължи с отличната игра в двете фази. Защитата ни напълно обезличи атаките на унгарците, които вкараха едва 6 точки в тази част, а нападението ни отчете нови 23 точки и разликата се качи до 32 точки преди почивката – 47:15.

През второто полувреме Шумен не даде никакви надежди на Дебрецен да се върне в мача. Действията на шуменските момчета в защита отново не позволиха на унгарския тим да вкара повече от 10 точки в една четвърт. В нападение не бяхме толкова убедителни както през първата част, но отново увеличихме преднината си – 60:24. В последната четвърт Звонко Папак и Андрей Джамбазов дадоха шанс на всички момчета да се изявят на терена и да покажат, че заслужават повече игрално време. Шумен спечели и последната част с 14:11, с което и срещата – 74:35.

Кристиян Иванов отново направи силен мач за Шумен с 24 точки и 7 борби. Кристиян Каменски бе на познатото високо ниво – 12 точки и 13 борби. Георги Арнаудов се отчете с 11 точки, 4 борби и 3 асистенции.

За Дебрецен добър мач изиграха Марк Зафко с 13 точки и 6 борби, както и Нандор Зукс с 12 точки и 8 борби.

Запис от срещата можете да гледате тук: https://youtu.be/jYDF2lEUthg

Пълната статистика вижте тук: https://fibalivestats.dcd.shared.geniussports.com/u/EYBL/1960089/index.html

Шуменци пътуват днес обратно за България. Мачовете от родното първенство започват съвсем скоро и няма време за празнуване на победите в Европа. Шумен ще изиграе първия си мач от Елитна група – Изток още следващата неделя срещу отбора на Дунав в Русе. Вижте цялата програма на 14-годишните в секция Програми на сайта ни.