Две победи за Момчета (14) на БК Шумен

Момчетата (14) на БК Шумен записаха две победи на първия турнир за разпределяне на местата от 4 до 8 в регион „Добруджа“. На турнирът проведен в зала „Младост“ днес в Шумен, нашите победиха Черно море Порт Варна-2 със 79:60 и Дунав Русе-2 с 81:42. Победите дойдоха и благодарение на децата от „Комплекс за социални услуги за деца и семейства“, които се отблагодариха за подаръците, които момчетата им донесоха за Коледа и подкрепиха отбора в този турнир. Така нашите са фаворит за 4-тото място и остава да спечелят оставащите си два мача срещу Академик Варна и Светкавица Търговище.

Първият мач срещу втория отбор на Черно море Порт започна равностойно и двата тима играеха кош за кош до самия край на частта. Нашият тим не успяваше да организира добри атаки, заради личната преса на Черно море на цяло игрище, но Димитър Петров беше господар под кошовете и се възползваше от всяка възможност да овладее топката в нападение и да отбележи за Шумен. Втората петица на нашия тим започна добре частта и направи разлика от 5 точки, но варненци бързо се върнаха и дори успяха да обърнат резултатът в своя полза. Няколко добри атаки на Цветан Герасимов все пак осигуриха минимална преднина за нашия тим преди почивката. Сборната петица на Шумен се оказа твърде силен за „Морето“, а Пламен Русков направи невероятно второ полувреме и след поредица от успешни пробиви, между които успя да отбележи и две тройки, Шумен си осигури комфортна преднина, която запази през последната част и в крайна спечели със 79:60. Пламен записа 24 и 11 асистенции, а Димитър Петров бе доминант под коша с 27 точки и 16 борби.

Втората среща срещу втория отбор на Дунав Русе в тази възрастова група се разви с подобен сценарии – през първата част нашият тим не успяваше да се откъсне въпреки, че Митко Петров и Пламен Русков завършваха успешно повечето атаки на нашия тим. Втората четвърт Шумен се откъсваше за кратко в резултата, но Дунав бързо се връщаха, възползвайки се на грешки в нашия тим. Полувремето дойде при минимална преднина за Шумен. След почивката, обаче сборната петица отново доказа, че е много по-класна от русенските си връстници. Роберт Савов и отново Пламен „Пальо“ Русков, заедно с Митко Петров и Цецо Герасимов не дадоха шанс на русенци да се надяват за победата и натрупаха аванс от 20 точки преди последната четвърт. Треньорът на Шумен Димитър Чанков завъртя целия състав в последната четвърт давайки шанс на всички момчета да покажат какво са научили на тренировките. В крайна сметка Шумен спечели убедително с 81:42. За нашият тим Пламен Русков бе с 32 точки и 11 асистенции, а Цецо Герасимов записа 23 точки и 12 борби.

Следващият турнир е на 16.03.2016 и ще се проведе във Варна. Изправяме се срещу Академик Варна и момчетата на Димитър Янчев от Светкавица Търговище.