Интервю с Димитър Чанков – треньор на Момчета (14)

Преди първия турнир за сезона на Момчета (14) на БК Шумен, треньорът на тима Димитър Чанков даде интервю за БК Шумен:

 

БК Шумен: Г-н Чанков вие сте един от новите треньори в БК Шумен този сезон. След повече от 4 месеца работа с момчетата как намирате обстановката в отбора?

Димитър Чанков: Обстановката в отбора е много добра, работим с момчетата и всички условия са ни подсигурени. Всичко е наред и всички са добре здравословно. Сега за първия турнир, който е на 11 ноември в сряда се надяваме работата, която сме свършили през тези 4 месеца да даде резултати.

БК Шумен: Следващият ни въпрос е именно за първия турнир във Варна. Изправяме се срещу един сравнително нов отбор като „Стар Баскет“ Варна и срещу стабилния отбор на Дунав Русе. Какви са Вашите очаквания?

Димитър Чанков: Моят отбор излиза винаги за победа, това е задължително и всички, които се състезават под мое ръководство го знаят добре. Какво реално ще се случи на терена, не знам, тъй като не знам в какво състояние се намират противниците ни, но ние сме добре подготвени, физически, психически всичко е наред. Надявам се да покажат това, което са научили до момента в състезателна обстановка.

БК Шумен: А ще ни кажете ли какви са основните цели пред тима тази година и какви резултати сте си поставили? Не само като резултати на терена, а в общ план?

Димитър Чанков: Основната цел е да се научим да играем правилен баскетбол, чисто баскетболно да сме на ниво. Резултатите… тази година цели и амбиции като класиране нямаме никакви. Играем мач за мач, да се усъвършенстваме и да показват момчетата това, което искам от играта – дисциплина, самораздаване и да играем бърз баскетбол. Това е моето верую за играта.

БК Шумен: Както знаем от предишни наши публикации, освен с тренировки в залата, отборът има и много „ангажименти“ и извън терена – кино, театър, излети. Това дава ли резултат, успява ли да сплоти отбора?

Димитър Чанков: Да разбира се, че дава резултати. Спомага много за сплотяване на колектива, правихме си барбекю, посетихме кино и театрална постановка. Това създава усещане, че всички в отбора трябва да работим като едно цяло, като отбор, който да се „сбие“ на терена, да бъдат един за всички и всички за един! Това е може би най-важното нещо в съвременния баскетбол. Без сплотен колектив, колкото и какъвто треньор да си, нямаш шанс да постигнеш успехи.

БК Шумен: Смятате ли, че нивото в регион „Добруджа“ е добро и каква е конкуренцията тук? Може ли то да се вдигне и отборите, сред които е БК Шумен да бъдат сред водещите в страната?

Димитър Чанков: Аз най-искрено се надявам нивото да се вдигне. Но за съжаление българският баскетбол е зациклил, седим на едно място от много години. Нямаме ясна програма и цел какво да се прави, работи се на парче и по този начин не се случват нещата, затова няма и резултати… Ние сме може би единствената страна в Европа, чийто национален отбор не се е събирал повече от 1 година, нямаме и национален селекционер… това за какво ви говори? И все пак аз съм оптимист и се надявам нивото да се качва с времето, ние в Шумен работим именно в тази насока, затова съм дошъл тук, защото виждам, че има воля това да се случва.

БК Шумен: Вече споменахте, че сте доволен от работата с момчетата, вие лично как виждате развитие на баскетбола в клуба и в град Шумен?

Димитър Чанков: Мисля, че вървим в правилната посока. И аз, и колегите ми, с които работим се стремим да запалим младите за баскетбола, да научим талантливите деца. Няма да стане за ден два, трябват години, за да се види нашия резултат. Но аз лично съм убеден, че нивото ще се вдигне и след време БК Шумен ще е един от водещите в региона.

БК Шумен: Срещате ли подкрепа от родители, от обществеността в града? И каква подкрепа очаквате, за да се постигнат именно тези резултати, за които говорите?

Димитър Чанков: Да, срещаме подкрепа от родителите на момчетата, много от тях дори виждат, че баскетбола не пречи, а помага за развитието на децата. Едно от момчетата имаше проблеми в училище, но го беше страх да не каже на родителите си за слабите оценки, защото може да го спрат от тренировки. Срещнах се с родителите, поговорихме, предложих им решение, те откликнаха и резултата не закъсня. Сега момчето е наредило само 5-ци и 6-ци в бележника, а и се раздава на тренировки. Истината е, че баскетбола те учи не само как да „тупаш топката и да замеряш един ринг“. Баскетболът е самодисциплина, умение да се фокусираш върху целта, да се стараеш в това, което правиш. Всички момчета в отбора го осъзнават, затова и повечето от тях нямат никакви проблеми с училище. Относно очакванията ми за подкрепа от обществеността в града… ами очаквам най-вече морална подкрепа. Но очаквам и хората в града да идват на мачовете, да подкрепят момчетата, да се вижда, че трудът им е оценен, това е.