Момчета (14): Две убедителни победи на собствен терен за Шумен

БК Шумен започна с две убедителни победи при момчета (14) в регион Добруджа. Вторият турнир от редовния сезон в нашия регион се проведе в Шумен и нашите момчета се възползваха максимално от домакинството, побеждавайки Светкавица Търговище със 100:24 и Стар Баскет със 75:51.

Първият двубой за Шумен бе срещу Светкавица, а техен треньор там е Николай Златков – бившия баскетболист от мъжкия отбор на БК Шумен. Началото бе повече от добро за първата петица на шуменци, които бързо поведоха в резултата и само за една четвърт се откъснаха с 20 точки разлика. Втората петица на нашия тим не бе толкова убедителна, но разликата продължи да расте в наша полза. През второто полувреме сборната петица на Шумен (в тази възрастова група, треньорите са длъжни да обособят първа и втора петица, а през второто полувреме се играе със сборна петица) се оказа доста по-добра от тази на Търговище и нямахме никакъв проблем да си осигурим победата. Треньорът на Шумен – Димитър Точев, успя да извърши доста ротации в своя състав и в игра излязоха всички момчета записани в тимовия лист. Освен, че даде възможност на резервите да покажат своите умения, Точев стратегически запази сили за втория двубой срещу по-сериозен съперник – Стар Баскет.

Вторият мач за деня, срещу Стар Баскет, също започна отлично, но точно когато всички в залата предвкусваха нов убедителен успех за Шумен, варненските момчета от школата на Саша Топчов се мобилизираха и намалиха бързо пасива си. В средата на първата четвърт се играеше кош за кош, Шумен отново подобри защитата и излезе с 8 точки напред, но в заключителните минути на тази част варненските момчета отново проявиха характер и стопиха аванса на Шумен до само 4 точки – 19:15. Втората петица на Шумен също изигра много колеблива втора четвърт. Въпреки, че успяха да запазят преднината си, те направиха множество грешки в нападение, което позволи на момчетата от Стар Баскет да организират множество бързи атаки и да вкарат лесни точки. На полувремето Треньорският щаб на Шумен явно бе инструктирал добре момчетата в съблекалнята, защото второто полувреме започна отлично за Шумен. Страхотна игра в защита за нашите момчета, които блокираха толкова много изстрели на съперниците, че във Варна дори есента да е дъждовна, то момчетата от Стар Баскет надали ще ги вали 😉 В нападение също показахме множество хубави отигравания и комбинации, предимно пас-пресечка, които увеличиха аванса ни преди последната четвърт на 20 точки. В последната част Стар Баскет се опитаха да направят някакъв обрат, но отново силна защита от страна на Шумен не позволи това да се случи. В края Точев отново ротира състава, така че всички момчета да участват в победата.

Следващият турнир ще се състои на 22.11.2017 в Добрич, а наши съперници ще са домакините от Ънстопабъл и лидерът в класирането до момента Черноморец Балчик, които са с 4 победи от 4 мача.