Момчета (14): Шумен е първи в обединения регион „Добруджа и Мизия“

Момчетата до 14 г. на Шумен спечелиха надпреварата в регион „Добруджа и Мизия“ за сезон 2017/18. Нашите заеха първото място след като записаха четири победи в заключителния етап на надпреварата. След като преди две седмици в Горна Оряховица нашите победиха Етър 49 и Черно море Тича-2, днес на втория и последен турнир, провел се във Варна, шуменци регистрираха още две победи – над Черноморец Балчик със 78:47 и над Локомотив Горна Оряховица с 51:49.

Първият двубой за Шумен бе срещу познат съперник – Черноморец Балчик, когото вече победихме в редовния сезон на регион „Добруджа“. Но както повечето баскетболни специалисти знаят в тази възрастова група винаги може да се очакват изненади. Срещата започна изключително равностойно и почти 7 минути след началото на първата четвърт резултатът вървеше на кантар. Шумен използваше добре бързите си атаки и реализираше след добри изяви в защита. Черноморец пък разчиташе на гард-център, който се явяваше човекът-отбор. Раздаваше чадъри в защита, изнасяше и организираше играта в нападение, а когато се налагаше пробиваше или отиграваше положенията си като център-нападател. Разбира се всички усилия, които момчето от Балчик хвърляше се отразиха към края на първата част – той се умори, а съотборниците му не успяха да компенсират неговите умения. Логично Шумен натрупа преднина от 13 точки минута преди края на частта. В самия ѝ край обаче лидера на Черноморец се съвзе – отбеляза хубав коша на пробив, а при оставащи 5 секунди до сирената, взе топката, изнесе я до централната линия и от там, с изключителен изстрел намали преднината на Шумен до само 8 точки – 28:20. Втората петица на Шумен обаче уби интригата в мача, като надигра тотално втората петица на Балчик. Силна преса на цяло игрище и лесни кошове след откраднатите топки бяха в основата на добрата игра. Преднината на Шумен стигна 27 точки до полувремето – 25:52. Второто полувреме започна с нов силен щурм на шуменци, а до средата на третата четвърт преднината ни премина 30 точки. Димитър Точев пусна всичките резерви на Шумен, а те също се представиха на ниво. Срещата завърши с убедителен успех за нашия тим – 78:47.

Последната и решителна среща от заключителния етап бе срещу Локомотив Горна Оряховица. Двубоят започна изключително равностойно. Съперниците се захапаха от самото начало, като хвърляха много сили в защита. Повечето атаки завършваха или с пропуск, или с открадната топка. Шумен все пак успя да вземе минимално предимство в края на частта след като центърът ни на няколко пъти вкара своите положения. Вторите петици на двата отбора излязоха със същата нагласа на терена – здрава защита и яка борба под двата коша. В средата на втората четвърт Шумен взе лек превес и след няколко добри бързи атаки успяхме да отворим крехка преднина от 6 точки. Локомотив се опита да отговори, но нападенията на горнооряховци завършваха с пропуски, докато шуменци вкараха още един кош, за да се оттеглят с 8 точки преднина. През второто полувреме мачът продължи да се развива равностойно. Разликата вървеше 8-10 точки аванс за Шумен. През третата четвърт двата тима все пак успяха да съживят малко играта си в нападение и започнаха да отбелязват по-често. Последната четвърт започна при само 6 точки преднина за Шумен, но нашата защита отново заработи отлично и след няколко бързи атаки качихме разликата до 14 точки. Момчетата от Горна Оряховица не се уплашиха, дори обратно заиграха още по-навито. В петте минути до края на срещата те допуснаха само два коша, докато нападението им заработи изключително ефективно. На два пъти вкараха кошове с фаул, а и борбите в нападение бяха в тяхна полза. Разликата започна да се топи и 28 секунди преди края тя бе само 2 точки в полза на Шумен. За наше щастие баскетболистите на Локомотив не бяха извършили нарушение в тази четвърт. Те започнаха да фаулират, но времето просто не им стигна и Шумен записа успех с 51:49.

С двете победи денс Шумен си заслужи първото място в обединения регион „Добруджа и Мизия“. Второто място остана за Черно море Тича-2, които записаха 3 победи и 1 поражение – именно от нашия тим. Трети са Локомотив Горна Оряховица, четвърти се нареди Етър 49, а петото място остана за Черноморец Балчик.

Сега трябва да станат ясни зоналните квалификационни турнир за републиканско първенство. Тази година по регламент ще се класират 12 отбора. Четири отбора се класират директно без да се явяват на зонални турнири – това са първите два отбора от А групите – източна и западна. Останалите отбори от А групите, заедно с най-добрите отбори от регионалните първенства ще бъдат разпределени в зони, които ще излъчат още 8 финалиста. Следете сайта ни, за да разберете, кога и къде ще се играят зоните и кои ще са съперниците на Шумен.