Момчета(14): Победа и загуба за Шумен във втория ден на финалите и запазени шансове за полуфинали

Шумен записа победа и загуба във втория ден от финалите на републиканско първенство. Нашият тим отстъпи в първия мач за деня от Тунджа Ямбол с 36:58, но се наложи над Делфин Бургас със 71:62 във втория мач и по този начин запази шансовете си за класиране на полуфинали. Към момента Шумен разделя второто място с ЦСКА и утре двата отбора ще решат кой ще е втори след Тунджа.

Днешният мач срещу Тунджа започна с явно превъзходство на отбора от Ямбол. Първата петица на ямболци не даде никакви шансове на Шумен да развие играта си в нападение. Грешките на нашите пък бяха гориво за атаките на Тунджа, които лесни стигаха до кошове при неорганизираната шуменска отбрана. Първата част завърши 21:5 за ямболци. Втората шуменска петица също не успя да се противопостави на съперника. Отново с по-добра защита момчетата от Ямбол наложиха своя стил на игра, пресираха всяка атака на шуменци, а нападенията на Тунджа се улесняваха от бързината, с която ги организираха. На почивката ямболци водеха с 27 точки. През второто полувреме Шумен значително подобри играта си. Нашият тим също зиагра по-добре в защита, намали грешките, но стрелбата ни все така не вървеше. Тунджа не допусна изненада и въпреки че загуби последната четвърт с 18:7 се поздрави с успех в мача 58:36.

Вторият двубой за деня бе изключително важен. Шумен срещна добре познатия Делфин Бургас, когото вече победихме три пъти през редовния сезон в Североизточна Елитна група. Както обаче предупредихме още вчера всички отбори класирали се за финали на републиканско провеждат усилена подготовка и хвърлят всички сили в тези най-важни за сезона мачове. Още в първата четвърт се видя, че Делфин излиза за победа. Момчетата от Бургас изиграха изключителна добра първа част, в която с добри и организирани атаки успяха да вземат предимство – 18:16. През втората четвърт Шумен подобри представянето си. Въпреки, че Делфин все така играеше добре в нападение, ние отвърнахме със също добра игра под коша на съперника. Повечето атаки на втората шуменска петица завършваха с кошове и след 21:18 във втората част успяхме да се оттеглим на почивка с точка аванс. През третата четвърт Шумен продължи да играе с малко грешки в нападение. Добре организираните атаки на нашите им позволиха да отбележат 21 точки. Също така се връщахме навреме в защита и затваряхме възможностите на стрелба на бургазлии, които все пак се отчетоха със 17 точки в тази четвърт. В последната част Делфин хвърли всички за да изравни резултата. През голяма част от четвъртта резултатът се движеше 4-5 точки в полза на Шумен, но бургазлии не се даваха. С отлична защита те не позволиха на нашия тим да затвори мача, но в последните три минути шуменци показаха и добра тактическа дисциплина. Нашите момчета изиграха отлично нападенията „нарисувани“ от треньора Янко Янков, а в защита се раздадохме до последно и увеличихме преднината си до 9 точки – 71:62, като при този резултата завърши и срещата.

Утре са двата най-важни мача за Шумен. От 11.00 ч. се изправяме срещу Левски, а от 15.00 ч. е мачът срещу ЦСКА. При две победи, нашият тим ще спори за медалите.

Можете да гледате запис от срещата между Шумен и Тунджа тук:

Можете да гледате запис от срещата между Шумен и Делфин тук: