Момчета(14): Победа и загуба за Шумен във втория ден от финалите за държавно първенство

Момчетата на Шумен записаха победа и загуба във втория ден от финалите за републиканско. В мачове от втори и трети кръг на група Б, Шумен победи Берое Стара Загора със 70:59, но отстъпи на Делфин Бургас с 57:72. Така с 2 победи и 1 загуба Шумен дели второ място във временното класиране с отбора на БУБА Баскетбол преди утрешните мачове. Следващия мач на шуменските момчета е именно срещу БУБА, мачът е от 11.00 ч. в залата на Икономически университет – Варна.

Първият двубой срещу Берое започна отлично за Шумен, по-добрата защита на нашите момчета ни позволи да отворим разлика още първата четвърт и да поведем с 8 точки. През втората чевтрът Берое показа по-добра игра. Старозагорци бяха по-точни в стрелбата и намалиха разликата до 4 точки преди почивката – 30:26. След почивката отборите показаха много равностоен и борбен баскетбол. С много добра защита Берое успя да стопи още 2 точки от пасива си преди последната четвърт, докато шуменци не намираха точните изстрели. Последната част обаче показа истинската класа на шуменские момчета, които направиха серия от безответни точки след добра защита и кошове на бърза атака. Разликата бързо скочи до 10 точки за Шумен. До края на двубоя шуменци задържаха аванса си и се поздравиах с успеха – 70:59.

Вторият мач срещу Делфин се очакваше с голям интерес. През редовния сезон в Елитна група – Изток двата отбора си размениха по една победа и днешният мач вещаеше оспорвана битка. Двата отбора се захапаха здраво от началото и играеха равностойно в първите 10 минути. Делфин все пак показа повече концентрация в последните минути и си осигури 5 точки преднина. Втората шуменска петица обаче не успяваше да поддържа темпото в нападение и голяма част от атаките ни биваха спирани от бургазлии. Делфин взе и втората част със 17:11 и се оттегли на почивка с комфортен аванс от 11 точки. В третата четвърт отново се видяха проблемите на Шумен в нападение. Разбира се „делфините“ играеха и много грамотна защита, която беше затворила силните позиции за шуменци. Атака на бургазлии пък работеше на максимум и те спечелиха и третата част с 24:14. Шумен показа истинските си възможности в последната четвърт. Нашият тим играеше безупречно в защита, намали техническите грешки и започна бавно да топи изоставането си, което на моменти падна до 12 точки. Делфин обаче показа характер и успя да затвори мача с 15 точки преднина – 72:57.