Момчета(14): Шумен е пети в България след убедителна победа в последния мач на републиканското

Отборът на Шумен при момчетата до 14 г. е пети в България след като днес постигна убедителна победа над Академик Бултекс 99 с 80:39 в мачът за 5/6 място от финалите на републиканско първенство. Шумен завършва турнирът с 4 победи от 7 мача, като отборът бе само на една победа от място на полуфиналите.

Днешният мач срещу Академик Пловдив започна с почти перфектно нападение за първата шуменска петица, което реализира 29 точки в първата четвърт. Защитата на нашите също бе на ниво и ограничихме пловдивските „академици“ до 10 точки. Втората шуменска петица не бе толкова убедителна, но също показа добра игра в нападение. Въпреки, че защитата ни допусна 15 точки в тази част, все пак успяхме да я спечелим с 19:15 и се оттеглихме с отличен аванс от 23 точки на почивка.

През второто полувреме Шумен отново предложи изключително добра защита, която почти не оставяше шансове на Академик да реализират точки. Пловдивчани записаха едва 7 точки в третата четвърт и също толкова в последната, а нападението им не е толкова слабо, след като в 4 мача от турнира записаха над 60 точки (включително един мач над 80). Шуменската атака продължи да бъде ефективна през второто полувреме реализирайки 12 точки в третата и 20 в последната четвърт. Традиционно треньорите на отбора – Янко Янков и Звонко Папак завъртяха всички момчета в тимовия лист, давайки им възможност да покажат своите умения и да натрупат опит на това високо ниво. Последния съдийски сигнал дойде при 41 точки аванс за нашият тим.

Това е пореден успех за школата на БК Шумен през този сезон след като записахме участие на финалите при кадетите до 16 г. и достойното 9 място, а при момчетата до 13 години спечелихме сребърните медали.

Можете да гледате запис от срещата между Шумен и Академик Бултекс 99 тук: