Момчета(14): Шумен завърши с победа сезона в Елитна група – Изток

Момчетата до 14г. на БК Шумен се поздравиха с победа в последния кръг от надпреварата на Елитна група – Изток. Нашият тим се наложи като домакин над Делфин Бургас със 71:49 в 15-я кръг. По този начин шуменци завършват с 6 победи и 9 загуби на четвърто място в Елитна група, което означава, че ще участват в квалификациите за класиране на републиканско първенство.

Мачът в зала „Младост“ започна по-добре за гостите от Бургас, които пазеха много добре и почти не дадоха възможности за отворена стрелба на нашите момчета. Почти всички бързи атаки на Делфин в тази първа четвърт завършваха или с кош или с фаул, който пращеше бургазлии на линията за наказателни. След 5 минути игра резултатът бе 9:3 в полза на гостите, но Шумен намери своя ритъм – нашите момчета започнаха да пресират гостите на цяло игрище, което доведе до поредица от грешки, а нашият тим се възползва. Постепенно Шумен обърна резултата в своя полза. В края на първата част двата отбора си размениха още две успешни атаки и първите петици се оттеглиха при преднина за Шумен – 17:13. Вторите петици на двата отбора започнаха равностойно втората четвърт. Нашият тим се опитваше да организира комбинации при постепенно нападение, но гостите в повечето случаи затваряха празните пространства и шуменци трудно стигаха до удобна стрелба. В средата на частта Шумен затегна защитата и след поредица от успешни контра-атаки вдигнахме разликата на 8 точки – 26:18. До края на полувремето Шумен успя да отбележи два пъти след хубави пробиви, а Делфин се отчете с тройка и отборите се оттеглиха на почивка при 30:21 в наша полза.

Второто полувреме започна с щурм за Шумен. Нашият тим играеше отлично в защита, обираше борбите под кошовете и организираше светкавични бързи атаки. Разликата бързо скочи до 15 точки за домакините. Делфин се съвзеха в средата на третата четвърт и отговориха с два успешни пробива, но нашите гардове продължиха с отличните пробиви и след края на третата четвърт вече водихме с 18 точки – 49:31. Последната четвърт отново започна с резултатни нападения за Шумен. Активни под кошовете бяха центровете и доста точки дойдоха именно от там. Аванса на нашите момчета продължи да се увеличава и достигна 26 точки. Пет минути преди края на терена за Шумен се появиха резервите, което даде шанс на гостите от Бургас да върнат няколко коша след хубави пробиви и стрелби от средна дистанция. В крайна сметка Шумен се поздрави с успеха – 71:49.

Предстои да стане известна програмата за квалификациите, които ще определят всички участници на финалите на републиканско първенство. Следете сайта на БК Шумен и нашата Фейсбук страница, за да разберете противниците и графика на мачовете за Шумен.