Момчета(14): Шумен загуби домакинството си на Дунав Русе

Шумен загуби от водача в Елитна група – Изток при момчетата до 14г. – Дунав Русе. Нашият отбор отстъпи като домакин с 67:101 в мач от 10 кръг на първенството. С победата Дунав си осигури първо място в Елитна група след изиграване на втора фаза. Шумен пък остава на четвърто място и има да изиграе още един мач – отложената среща от 9 кръг срещу Тунджа Ямбол.

Мачът започна по-добре за гостите от Русе, които благодарение на бързи атаки натрупаха преднина от 7:2. Шумен обаче бързо успя да възстанови позиции и след няколко добри постепенни атаки и здрава защита изравнихме резултата. Момчетата от Русе обаче отново започнаха да бележат, като показаха отлични технически умения – добри пробиви и точен мерник от тройката им позволи да направят преднина от 10 точки. Шуменци нямаха намерение да се предават още в тази първа четвърт и няколко откраднати топки позволиха на нашият тим да намали преднината до 6 точки – 15:21 в края на първата част. Втората четвърт започна по-силно за Шумен. Нашите гардове пробиваха отлично през защитата на русенци и разликата падна до 2 точки. Дунав обаче продължи с отличната стрелба от далечно разстояние и след две тройки разликата отново скочи. Въпреки, че втората шуменска петица видимо отстъпваше на съперника ръстово, успяхме да се преборим на няколко пъти в защита и да спрем русенските атаки. В нападение отличните пробиви на шуменските гардове или завършваха с кош, или с асистенция към високите ни играчи, или с нарушение на гостите. Шумен изравни резултата – 35:35 при оставащи 3 минути до края на полувремето. Последната дума обаче бе на Дунав, който успя да материализира доминацията си под кошовете и след поредица от борби в нападение направи аванс преди почивката от 5 точки – 49:44 в полза на гостите.

Второто полувреме започна с изключително активна защита от страна на гостуващия отбор. Дунав спря пробивите на нашите гардове, а бързите атаки на русенци завършваха или с кош, или с борба в нападение, което им даваше още един шанс в атака и съответно повече точки. Разликата бързо започна да се качва и до края на третата четвърт достигна 18 точки. В началото на последната четвърт Шумен заигра по-организирано, грешките намаляха, а най-значимият фактор в играта бе отличната защита на нашият тим. За съжаление бързите ни атаки не бяха резултатни. Шумен отбеляза едва 4 точки в тези минути и съкрати разликата до 14 – 64:78. Гостите от Русе се съвзеха и продължиха да увеличават актива си след борби под нашия кош. Разликата скочи над 30 точки, а в самия край на терена се появиха резервите на двата отбора, които само оформиха крайния резултат – 67:101.

На Шумен предстои още един домакинство – отложения мач от 9 кръг срещу Тунджа Ямбол. Срещата ще се състои на 02.02.2019 от 11.00ч в зала „Младост“. Победата в мача е задължителна, ако искаме в третия етап от първенството да имаме шанс да настигнем Черно море и Сливен баскет в класирането.