Момчета(14): Шумен загуби от лидера в Елитна група – Изток

Момчетата до 14г. на БК Шумен загубиха като домакини от Дунав Русе в мач от 13 кръг на Елитна група – Изток. Нашият тим отстъпи с 45:84 на временния водач в групата, за когото това е 12-ти успех от 13 мача. Въпреки загубата Шумен задържа четвъртото място с 4 успеха до момента.

Двубоят в зала „Младост“ започна по-добре за шуменските момчета, които поведоха с два бързи коша. Дунав успяха да ги върнат, но тройка от крилото върна преднината за нашия тим. Последваха няколко минути, в които доминираше защитата. Двата тима не си вкара кош почти три минути, а агресивната преса донесе и много фаулове. До средата на първата четвърт и двата отбора бяха в бонус, а резултатът равен – 7:7. Русенци все пак намериха своя ритъм на игра и след серия от бързи атаки качиха преднината си до 8 точки. Първата шуменска петица върна няколко коша, но по-добрата игра на Дунав в края на частта им донесе преднина от 9 точки – 8:17. Втората петица на русенци играеше преса на цяло игрище, която затрудни шуменската втора петица при изнасянето на топката. Поредица от грешки доведоха до увеличаване аванса на Дунав, който достигна 16 точки. В края на полувремето шуменци все пак намериха начин да преодолеят пресата на гостите и отбелязаха няколко коша след хубави комбинации. Русенци също вкараха няколко от своите възможности и се оттеглиха с аванс от 14 точки – 19:33.

Второто полувреме започна с добра игра на гостите в подкошието. Чувствително по-високите играчи на Дунав се възползваха от предимството си и вкараха три безответни коша. Единствения начин, по който шуменци успяваха да спрат гостите бе чрез фаулове. До средата на третата четвърт нашият тим вече бе извършил 5 отборни фаула, което улесни задачата на русенци. Те продължиха да бележат лесни кошове и да увеличават аванса си. В края на третата четвърт нашите момчета направиха няколко хубави атаки, които завършиха с кош, но преднината бе достигнала 27 точки за гостите и мачът на практика бе решен. В последната четвърт и двамата треньори въртяха резервните играчи на игрището и пробваха различни варианти на своите петици. Русенци продължиха да се възползват от борбите под коша и по-добрата си организация в нападение, за да бележат. Шумен рядко достигаше до удобни позиции за стрелба и разликата скочи още. В края на мача Дунав се поздрави с успеха – 84:45, победа с която русенци ще запазят първото място в класирането поне още една седмица.

Следващия мач на Шумен е на 02.03.2019, домакинство на Тунджа Ямбол в отложен мач от 12 кръг. Двубоят е с начален час 12.00ч и ще се състои в зала „Младост“.