Момчета(14): Шумен записа загуба в първи кръг от фаворита на Изток – Черно море Тича

Момчетата до 14 г. на БК Шумен започнаха със загуба надпреварата в Източния регион на Елитната група. Нашият тим записа домакинска загуба от Черно море Тича. Варненският тим превъзхождаше шуменци не само ръстово, но и в техническо отношение и заслужено победи с 39:103. Да напомним, че това е същия отбор на Черно море Тича, който стана шампион на България през сезон 2016/17, тогава във възрастта до 12г.

Двубоят започна с няколко отлични атаки за варненци, които поведоха с 3:8. В следващите няколко минути първата петица на Шумен се окопити и успя да грабне няколко борби в нападение и да стопи разликата. До края на първата четвърт обаче Черно море показаха отлична стрелба и се оттеглиха с 8 точки преднина 11:19. Втората четвърт бе истински кошмар за втората петица на Шумен. Нашите видимо отстъпваха физически на противниците, които умело се възползваха от ръстовото си предимство. Шуменските момчета правеха добри комбинации в нападение, главно благодарение на новите правила позволяващи заслони и хенд-офф. Въпреки това коша на варненци бе „заключен“ от високите центрове на Черно море, които просто изчакваха пробивите на нашите, за да натрупат чадъри в своята сметка. От другата страна на игрището варненци просто пускаха топката до ниския пост и от там бележеха необезпокоявани. До края на полувремето разликата скочи над 30 точки.

През второто полувреме Черно море продължи да увеличава аванса си, основно заради ръстовото си предимство под коша. Нашите се принуждаваха да стрелят от далечно разстояние и често пропускаха, докато варненци правеха хубави пробиви, които завършваха успешно, а когато не успееха да вкарат от първи опит, това почти винаги се случваше при втори. Разликата скочи над 40 точки и през последната четвърт мачът се доиграваше, като и двамата треньори пуснаха в игра резервните състезатели. Последния съдийски сигнал дойде при 103:39 в полза на Черно море, които затвърдиха впечатлението, че и тази година ще са фаворит за титлата.

Следващия мач на шуменските момчета е гостува на Сливен баскет след седмица – 20.10.2018.