Момчета(14): Шумен започна с победа участието си на финалите за републиканско

Момчетата на Шумен до 14 г. започнаха с победа участието си във финалите за републиканско първенство, което стартира днес във Варна. В първия си мач от група Б, шуменци се наложиха над Светкавица Търговище със 76:56. Утре Шумен се изправя срещу Берое Стара Загора във втория кръг от група Б, срещата е с начален час 13.00 ч.

Срещата започна равностойно, като двата отбора се захапа здраво от самото начало. Те се познават добре от мачовете си в Елитна група – Изток и беше ясно, че няма да има лесни атаки за никого. Шумен имаше лек превес в първата четвърт, като на моменти разликата стигаше 7-8 точки, но Светкавица намираше начин да се връща и в крайна сметка първата четвърт бе взета от Шумен с 20:16. Втората четвърт продължи с по-добра игра за Шумен и разликата отново се вдигна до 8 точки в наша полза. До средата на частта втората шуменска петица имаше стабилна преднина, но след това Светкавица заигра отлично в защита и нашите момчета не успяха да отбележат в продължение на 3 мниути, в които търговищкия отбор се върна в мача и свали разликата до само точка. В последните минути на първото Шумен все пак успя да се съвземе и след няколко добри атаки отново качи преднината си – 35:30 след 20 минути игра.

След почивката играта продължи равностойно, а по-добрите изяви на Светкавица в защита доведоха до съкращаване на изоставането до само точка. Това обаче сякаш подейства мотивиращо за шуменци, които отговориха с агресивна защита. Последваха поредица бързи атаки за Шумен, завършващи с кошове и разликата скочи до 13 точки в средата на третата част. До края на периода двата отбора играеха внимателно без грешки и с много раздаване в защита. Светкавица не позволи на аванса да нарства повече и Шумен се оттегли с аванс от 14 точки преди последните 10 минути. В последната четвърт Шумен показа по-голямата си класа. Нашият отбор вкараваше  голяма част от атаките си и играеше освбодено. Светкавица също реализараше доста, но силите им не стигнаха за подобра игра в защита. Шумен взе убедително и последната четвърт с 23:17 и се поздрави с крайния успех – 76:56.