Момчета(14): Шумен победи Делфин и като домакин

Шумен постигна третата си победа през сезона в Елитна група – Изток при момчетата до 14г. Нашият тим се наложи като домакин над Делфин Бургас със 71:62 в среща от 8 кръг на надпреварата, който е и последен от есенния полусезон при 14 годишните. С тази победа Шумен си осигури четвърто място във временното класиране преди пролетния дял на първенството. Делфин пък остават на пето място, дори да победи в отложения си мач от 7 кръг в Русе.

Двубоят започна равностойно като и двата отбора разчитаха предимно на бързи атаки в началото. Делфин се справяха малко по-добре в тази първа четвърт. Атаките на гостите от Бургас бяха по-разнообразни, а ръстовото им предимство под кошовете принуди шуменските високи играчи да натрупат по три нарушения за само 10 минути игра. Делфин материализираха предимството си в преднина от само две точки – 19:17. Вторите петици на двата отбора също започнаха равностойно. Първо Делфин вкара тройка, но Шумен бързо върна коша след хубава комбинация. Последваха няколко минути, в които и двата отбора допуснаха грешки, но Шумен първи излезе от лошата серия. Нашите момчета играеха много сърцато в защита и след поредица от откраднати топки и лесни кошове на бърза атака излязохме напред в резултата. Играчите на Делфин продължиха с грешките в нападение, което позволи на шуменци да увеличат разликата до края на полувремето и се оттеглиха с аванс от 7 точки – 37:30.

Второто полувреме започна с тройка за Делфин, която даде самочувствие на бургаските баскетболисти. Шумен също започна с хубави комбинации в атака, но за съжаление мерника на нашите момчета изневери на няколко пъти. Гостите се възползваха и намалиха преднината до само 2 точки – 42:40. Двубоят продължи равностойно до края на третата част, в която Шумен поддържаше преднина от 4-5 точки, главно благодарение на наказателните удари. Последната четвърт започна с няколко добри защити за Шумен, които обаче не успяха да бъдат оползотворени в точково изражение, тъй като пропуските под коша на Делфин продължиха. Гостите от Бургас пък вкараха на два пъти и се доближиха до само един кош от Шумен. В средата на четвъртата част Шумен заигра много по-мотивирано и концентрирано. Поредица от добри защити доведоха до бързи атаки, които нашите момчета реализираха. Разликата отново започна да се качва в полза на Шумен и две минути преди края достигна 15 точки. На терена и за двата отбора се появиха резервните, които оформиха крайния резултат 71:62 в полза на Шумен.

Втората половина на първенството ще се поднови в началото на 2019 г. Шумен ще изиграе още два мача от второто завъртане – домакинства на Тунджа и на Дунав, след това предстои третото завъртане, в което програмата ще зависи от класирането на отборите. Следете сайта на shumenbasket.org и Фейсбук страницата ни, за да разберете програмата на отбора през пролетния полусезон.