Момчета(14): Шумен си осигури четвъртото място в Елитна група – Изток

Момчетата до 14. г на БК Шумен записаха пета победа в Елитна група – Изток този сезон. Нашият тим победи Тунджа Ямбол с 82:41 като домакин и два кръга преди края на надпреварата си осигури четвърто място. Нашият тим има преднина от три победи пред петия – Делфин и изостава на четири успеха от третия – Черно море Тича.

Двубоят в зала „Младост“ започна равностойно с размяна на успешни атаки и за двата отбора. Шуменската първа петица обаче атакуваше коша на противника умело и до средата на първата четвърт беше натрупала аванс от 7 точки – 14:7. Активната защита на нашите момчета принудиха гостите от Ямбол да направят множество грешки и пропуски, а бързите ни атаки често завършваха с кошове. Втората петица на Шумен също започна с агресивна защита. След поредица откраднати топки, шуменци увеличиха преднината си на 15 точки, а едва бяха минали 2 минути от началото на втората част. Тунджа заигра по-силно към средата на частта, но и нашият тим се отпусна. В нападение нашите баскетболисти направиха фрапантни пропуски под самия кош. В защита пък бивахме надиграни от бързото раздаване на топката от страна на ямболии. В края на първото полувреме Шумен отново заигра както може и след серия хубави комбинации в нападение увеличихме разликата до 21 точки – 42:21.

Второто полувреме започна с равностойна игра, но Шумен показваше по-добри умения в почти всички компоненти на играта. Разликата постепенно се увеличаваше в полза на нашия отбор и достигна 30 точки в края на третата четвърт. Трябва да отбележим, че шуменци отстъпваха ръстово, но играеха много борбено, хващаха голяма част от борбите под двата коша и това им помогна да увеличат преднината. Последната четвърт мачът се доиграваше, а гардовете на Шумен правеха отлични пробиви, което увеличи разликата още и последния съдийски сигнал дойде при 82:41.

До края на шампионата има два мача, а следващия мач на Шумен е срещу Сливен баскет като гост. Въпреки, че мачовете са без значение за нашия тим, момчетата трябва да покажат, че има израстване и настигаме отборите в челото на класирането. Двубоят в Сливен е на 09.03.2019 от 12.00ч.