Момчета(14): Шумен с важна победа срещу Берое, която ги класира на финалите за Купата и на републиканско

Момчетата на Шумен до 14 години изиграха своите последни мачове от заключителния етап на Елитна група – Изток. Като домакини, шуменци победиха Берое Стара Загора със 72:52 и отстъпиха на Тунджа Ямбол с 38:69. Победата срещу Берое Стара Загора бе изключително важна, защото с нея, отборът воден от Янко Янков си осигурява място в топ четири в региона, което директно ни класира за финалите на републиканско, както и за купата на БФБ в тази възрастова група.

Първият двубой вчера ни изправи срещу силния отбор на Тунджа Ямбол, който се бори за първото място в източния регион. Първата шуменска петица не влезе уверена в двубоя, която позволи на гостите бързо да натрупат аванс. В края на първата четвърт нашите момчета изравниха играта, но ямболии все пак я спечелиха с 20:8. Вторите петици на двата отбора изиграха равностойна втора четвърт, която бе спечелена минимално от шуменци с 13:11. При подновяване на играта през второто полувреме, гостите отново наложиха агресивен стил на игра, възползваха се от грешките на Шумен и натрупаха солидна преднина от 26 точки – 56:30. В последната четвърт нашият тим отново изравни играта, но Ямбол успя да задържи преднината си и спечели мача с 69:38.

Днешният двубой срещу Берое започна отлично за шуменци. Стрелбата ни се получаваше и момчетата вкарваха в голяма част от опитите си. Защитата на Шумен също бе на ниво и удържахме заралии. Отборът ни спечели първата част с 19:12. Втората шуменска петица обаче не бе толкова убедителна в изявите си. Стрелбата ни бе на ниво, но в защита допуснахме лесни кошове и Берое спечели частта с 19:17. През второто полувреме общата петица на Шумен излезе изключително мотивирана за победа. Нашият тим играеше изключително яко в защита и лимитирахме гостите до 8 точки. Нападението ни пък работеше на максимум и след 23 точки в наша полза си осигурихме комфортна преднина преди последните 10 минути. В четвъртата част Шумен продължи с добрата игра в защита, като основната цел на отбора ни бе да запази преднината си, което се получи. Последната четвърт завърши на равно 13:13, но това бе достатъчно на Шумен да спечели срещата със 72:52.

Трябва да се изиграят още два мача от заключителния етап в нашия регион, но независимо от развитието там, Шумен със сигурност е топ 4. При определяне на всички финалисти за купата ще публикуваме и програмата на турнира.

Снимка: архив на БК Шумен