Момчета(14): Шумен с две загуби в третия ден на финалите за републиканско

Момчетата на Шумен записаха слаб трети ден на финалите за републиканско до 14 г., провеждащо се във Варна. Нашият тим отстъпи и в двата си мача днес. Първата загуба дойде от БУБА Баскетбол в директен сблъсък за второто място – 66:49 за софиянци, а втората загуба бе срещу лидера в групата – ЦСКА при резултат 96:50 за „червените“. Така Шумен завършва на четвърто място в група Б и утре ще спори за местата от 5 до 8 на турнира.

Първият двубой днес изправи шуменци срещу БУБА Баскетбол. И двата тима имаха по две победи и едно поражение преди днешния мач. Срещата започна с динамичен и бърз баскетбол. Двата отбора показаха много силни отигравания в нападение и вкарваха в голяма част от атаките си. БУБА обаче се отличи с по-добър процент на стрелба. В края на частта софиянци показха и по-добра защита, което им помогна поведат с 24:16 след 10 минути игра. Вторите петица на БУБА продължи да играе агресивно в защита и да пресира. Шуменските момчета много рядко стигаха до отворена стрелба към коша на противника. Нападението на софийския отбор продължи да бъде ефективно и те увеличиха разликата с още 11 точки преди повичката – 43:24. Шумен подобри игра си през второто полувреме. Нашият тим играеше доста по-добре в защита, но нападението ни отново имаше трудности в отбелязването на кошове. БУБА спечели и третата четвърт с 16:12. В псоледнаата част Шумен вече играеше по-добре от противника и успя да стопи част от изоставането си, но вече бе твърде късно за обрат. БУБА взе мача с 66:49 и почти сигурно ще играе на полуфиналите утре.

Във втория мач срещу непобедения ЦСКА, шуменските момчета сякаш излязоха обезсърчени. Още в първата четвърт се видя високата класа на момчетата от София. Те играеха почти безупречно и в защита и в нападение и си осигуриха стабилен аванс от 22:11 след 10 минути игра. Втората шуменска петица също бе ограничена до 11 точки, докато ефективността на „червените“ се увеличи и те вкараха 26 точки през втория период. Нищо не се промени в началото на второто полувреме. ЦСКА все така използваше по-добре своите ситуации в нападение, докато Шумен бе принуден да атакува от трудни позциии и разликата скочи с още 15 точки през третата четвърт. Единствената равностойна четвърт, която Шумен направи бе последната, но и в нея нападението на „армейците“ бе с една идея по-добро – 19:17 за ЦСКА и победа с 96:50. ЦСКА и БУБА се класират за полуфиналите от група Б и ще играят срещу Черно море и Славия за титлата.