Момчета(14): Шумен с драматична загуба в първия мач от финалите

Момчетата до 14г на БК Шумен загубиха драматично първия си двубой от финалите на републиканско първенство. Нашият тим отстъпи на Академик Бултекс 99 с 62:64 след слаба втора четвърт.

Двубоят между нашите и пловдивските момчета започна равностойно. Първите петица на двата отбора започнаха с размяна на точни стрелби, като защитите лесно бяха преодолявани в началото. Пловдивската преса не затрудни шуменци и те продължиха да бележат в голяма част от своите нападения. В средата на частта Шумен отвори крехка разлика от четири точки, която поддържаше, а в края на първата четвърт след още няколко добри защити на нашите момчета, увеличихме аванса си до 7 точки – 25:18. Втората петица на нашият тим обаче бързо показа, че отстъпва на пловдивската. Академик имаха физическо и ръстово предимство, което оползотвориха по най-добрия начин. Отличната преса на цяло, която предложиха пловдивските момчета, затрудни нашият отбор, който редуваше много грешки в подаванията и изнасянето на топката. Разликата много бързо бе стопена, а до края на полувремето Академик успя на свой ред да се откъсне със 7 точки – 37:30.

В началото на второто полувреме, когато на игрището се появиха общите петици играта се изравни. Мачът отново влезе в бързо темпо за шуменци, които отново започнаха да бележат. Академик обаче също отговори с добри атаки и резултатът се задържаше 5-8 точки в полза на пловдивчани. В края на третата четвърт Шумен заздрави защитата и спираше по-често атаките на Академик. Усилията, които нашите полага под собствения кош обаче се отразиха на играта им в нападение, където отново допуснахме грешки при разиграване. Последната четвърт започна с щурм за Шумен и няколко поредни успешни нападения. Пловдивчани обаче реагираха и на свой ред върнаха кошовете и преднината се задържаше 6 точки. В края на мача умората също започна да си казва думата. И двата отбора грешаха. Шумен показа повече воля и успя да изравни резултата две минути преди края. Академик все пак успя да вкара един кош повече в последните атаки на мача и се поздрави с победата 64:62.

Предстоят още 4 мача за Шумен в група В. Утре е вторият двубой за нашите момчета, които се изправят срещу Черно море Тича, в тежък мач, имайки предвид, че вече сме губили три пъти от този противник през редовния сезон. Двубоят е с начален час 09.00 в зала Георги Христов в Ботевград.