14-годишните момчета на Шумен записаха първата си победа в EYBL

Шумен записа първата си победа в Европейска младежката баскетболна лига – EYBL. Днес нашият тим се наложи над ОШЕ Лайънс (Унгария) със 77:40 във втория си мач за деня. Първия мач на Шумен бе срещу друг унгарски отбор – Ратгебер Академия и не бе толкова успешен. Шуменци отстъпиха с 49:80. Така след три мача Шумен е с актив от победа и две загуби. Утре предстои последния двубой на шуменци от първия турнир, съперник ще е отново унгарски отбор – Дебрецен, а началния час на мача е 14.00 ч.

В първия мач Шумен започна слабо. Нашият тим трудно успяваше да организира успешни атаки, а дори когато го правеше високите унгарски момчета успяваха да затруднят максимално изстрелите. В нападения Ратгебер лесно стигаше до кошове, благодарение на мълниеносните си контра атаки. Първата четвърт бе убедително спечелена от унгарците с 30:11. Шумен предложи по-малко грешки и доста по-добра защита през втората четвърт. Нашият тим сякаш се събуди от летаргия и след поредица отлични атаки свали изоставането си до 14 точки. Унгарците обаче изиграха последните минути на полувремето изключително агресивно, с активна защита на цяло игрище и шуменци отново започнаха да грешат. До края на полувремето разликата достигна 26 точки в полза на Ратгебер. През второто полувреме Шумен отново показа по-хубава игра. Нашият тим доказа, че може да играе отлично в защита и да ограничи високите играчи на противника. Шумен спечели третата четвърт с 15:13, но силите ни не стигнаха за обрат в последната четвърт, в която унгарският отбор отново заложи агресивната защита и затвори мача с убедителна преднина 80:49.

Кристиян Каменски с 20 точки и 17 борби, и Георги Арнаудов с 16 точки и 7 борби бяха най-полезни за Шумен. За унгарците най-добре се представиха Габор Рач с 21 точки и 3 борби, както и Бенджамин Павлик с 16 точки, 6 борби и 4 асистенции.

Видео от мача: Шумен – Ратгебер
Статистика от мача: Шумен – Ратгебер

Вторият мач за деня изправи шуменци срещу ОШЕ Лайънс – друг унгарски отбор, в който можем да видим и българка следа. От този сезон в първия отбор на тима играе българският национал – Йордан Минчев. Шуменци започнаха мача изключително мотивирано и с много желание в защита. Това ни позволи да организираме лесни бързи атаки и разликата започна да расте в наша полза, достигайки 15 точки в края на първата част – 27:15. През втората четвърт българските момчета предложиха дори още по-добра защита и въпреки, че нападението ни не бе толкова ефективно, както през първата част, спечелихме и втората четвърт с 18:9. След почивката играта не се промени по никакъв начин. Агресивната защита на Шумен довеждаше до много грешки и пропуски за унгарците, а бързите атаки на нашите завършваха с кошове. Спечелихме и третата част с 21:6. В последната четвърт Шумен бе ефективен в подкошията – почти всички борби идваха на нашата сметка, а и повечето точки. Шумен затвори срещата с аванс от 37 точки – 77:40.

Отново Кристиян Каменски бе сред лидерите на Шумен. Центърът ни отбеляза 27 точки и хвана 19 борби. Другият Кристиян в отбора – Иванов записа впечатляващи показатели – 27 точки и 15 борби. Десислав Драгов също бе сред най-ефективните с 9 точки, 6 борби и 10 асистенции. От отбора на ОШЕ Лайънс се отличиха Золтан Кайзер с 9 точки и 6 борби, както и Зетени Черман също с 9 точки и 5 борби.

Видео от мача: ОШЕ Лайънс – Шумен
Статистика: ОШЕ Лайънс – Шумен