Академик Варна – БК Шумен 58:65 (А група – мъже VII кръг)

ПЕТА ПОБЕДА записа БК Шумен в първенството в А група – мъже. Нашият тим се наложи като гост над Академик Варна с 65:58 и по този начин запази шансове за едно от първите две места даващи право за директно участие във финалната шестица.

Мачът започна нервно и за двата отбора, пропуски от лесни позиция, грешки при разиграванията и фалове. Все пак нашият тим първи реагира и след 4 минути игра успяхме да поведем с 6 точки – 9:3. Последваха нови две минути, в които резултатът заспа, но в края на четвъртта нашият тим заигра по-добре в нападение и благодарение на Андрей Иванов и Димитър Янчев успяхме да натрупаме солиден аванс от 14 точки – 23:9.

Втората четвърт започна с кош на Андрей Иванов и успешен наказателен на Янчев за да покачим преднината до 17. Академиците все пак отговориха бързо и до средата на тази четвърт инициативата бе в техни ръце. Заиграха по-агресивно в нападение и шуменци натрупаха нарушение. Куртев, Ведев и Савов, бяха точни от фаула, за да намалят преднината до 12 точки, но Шумен отговори подобаващо и след две поредни тройки на Ивайло Касабов, преднината отново скочи до 18 точки. Нашият тим продължи с добра защита и добре организирани нападение и една минута преди края на полувремето вече имахме комфортна преднина от 25 точки. Шумен, явно „спокойни“ от преднината, допуснаха няколко нелепи грешки в последната минута, Академик се възползваха и върнаха 6 точки – 41:22 в полза на Шумен.

Третата четвърт бе най-слабата за нашия тим, като успяхме да отбележим едва 7 точки. Неуспешна стрелба, грешки в изнасянето на топката и в нападение бяха основните причини. За щастие играта в защита на Шумен бе добра и успяхме да лимитираме варненци до 12 точки. Отново проблеми с фаловете изпрати варненци на наказателната линия в последните минути на частта, но не те успяха да оползотворят всичките си шансове. Все пак се оттеглихме с 14 точки преднина преди последната четвърт.

Последната част започна с щурм за Академик и след 2.30 минути на два пъти Савов бе точен, а Иванов завърши бърза атака, за да намали преднината до 8 точки. Последваха минути, в които отборите си размениха по няколко успешни атаки. Четири минути преди края на частта все пак успяхме да прекъснем серията от успешни атаки на Академик и след две добри защити, Андрей Иванов и капитанът Янков бяха точни, за да качат преднината ни до 13 точки. Последваха нови силни минути за Академик и след тройка на Житарски и два успешни наказателни на Куртев, разликата отново падна до 8. До края двата тима отново се захапаха и си размениха по няколко коша, но нашият тим не позволи на варненци да направят обрат и сирената прозвуча при 65:58 в наша полза.

Най-полезен за БК Шумен бе Ивайло Касабов с коефициент на полезност 25 – 20 точки, 4 асистенции и цели 18 борби. Коефициентът му можеше да е още по-внушителен ако не бяха 13 грешки, които допусна. С коефициент 24 Андрей Иванов се нареди втори сред най-полезните за Шумен. Центърът от Ямбол овладя впечатляващите 22 борби, отбеляза 12 точки и заби 3 чадъра на противниците. Димитър Янчев пък отново бе най-резултатен с 21 точки.

За Академик Варна най-полезен бе А. Иванов с 21 точки и 9 борби. С 12 борби, 3 асиста и 3 точки се отчете Ведев, Куртев отбеляза 12, а Савов 10 точки за своя тим.

Следващият мач на БК Шумен е отново гостуване. Следващата неделя се изправяме срещу Чавдар Троя в директен сблъсък за второто място срещата е от 17.00 ч. в зала Чавдар.