БК Шумен – Академик Благоевград 90:81 (А група – Финална шестица V кръг)

БК Шумен записа втора победа във финалната шестица на първенството в А група след като се наложи с 90:81 над гостите от Академик Благоевград в интересен и динамичен мач. Нашият тим излиза на четвърто място с актив от две победи и две загуби и мач по-малко след изиграване на срещите от първия етап.

Мачът започна равностойни и двата тима си размениха по два коша в самото начало, но след това Шумен заигра страхотен баскетбол както в защита, така и в нападение. Дръпнахме с 5 точки след тройка на Янков, Академик върнаха два коша, но дойдоха най-силните минути в мача за нашият тим, който направи серия от 9:0 и увеличи преднината си до 14 точки. Отборът от Благоевград взе прекъсване и до края на частта не позволи на нашият тим да се откъсне с по-голям актив – 27:12 за Шумен.

През втората четвърт Академик затегнаха защитата и логично бързо стопиха преднината ни до 10 точки. Два поредни коша на Янчев я вдигнаха отново до 14, но поредица от грешки в изнасянето на топката и организацията на нашите нападение позволи на Академик да направи поредица от 12:2, и да се оттегли на почивка при само 6 точки пасив – 41:35 в полза на Шумен.

Второто полувреме започна добре за Шумен, кошове на капитана Янков и Наско Колев ни изведоха отново с 10 точки. Академик, обаче нямаха намерение да позволят на нашият тим да отвори отново голяма преднина и след добра преса в предно поле, успяваше да затрудни изнасянето на топката. Въпреки пресата на гостите и многото грешки, които допуснахме, преднината се поддържаше  от 6 до 10 точки в наша полза. В крайна сметка двата тима си поделиха частта – 21:21.

Последната четвърт се разви по идентичен начин. Академик пресираха още в предно поле, но Янков и Янчев помагаха на Наско Колев да изнесе топката бързо в предно поле и да организираме добри атаки, които поддържаха преднината ни. В средата на частта гостите свалиха разликата до едва 4 точки, но натрупаната умора от пресата започна да оказва влияния и благоевградчани често изтърваха шуменци или се принуждаваха да ги фаулират, което отново качи разликата до 10 точки. Шумен не позволяваше на Академик да отбелязва лесни кошове и в крайна сметка удържа преднината до края, за да спечели с 90:81.

Най-полезен за Шумен бе Янко Янков, който записа 25 точки, 5 борби и 9 асистенции. Андрей Иванов отново бе доминатор под кошовете с 20 точки, 15 борби и 3 чадъра. Димитър Янчев изигра силен мач и се отчете с 28 точки, 7 борби и 5 завършващи подавания.

За гостите най-полезен бе Антонио Илиев, който отбеляза 21 точки и грабна 6 борби, но прояви лоша дисциплина и след 2 технически нарушения напусна игра. Тодор Захариев отчете 12 точки, 4 борби и 4 асист. а Денис Петков бе точен за 10 точки и добави 3 борби и 6 асист.