БК Шумен – Дунав 2016 Русе 101:90 (А група – регион „Изток“, 11 кръг)

БК Шумен записа седма победа в А група, регион „Изток“ този сезон. Шуменските баскетболисти се наложиха над Дунав Русе със 101:90 в оспорван и хубав мач в зала „Младост“ в Шумен. Тази победа ни затвърди на второто място след като днес и Черно море Тича-2, и Делфин Бургас загубиха своите двубои. Ако в оставащите два мача до края с Черноморец Бургас и Делфин Бургас нашият тим запише поне една победа това означава, че ще спечели директна промоция за финалната шестица на А група.

Резултатът бе открит от Николай Титков, който мушна тройка в самото начало на срещата, последваха 5 поредни точки на Андрей Иванов за Шумен и излязохме напред. Играта бе равностойна и двата отбора си разменяха точни изстрели. При равенство 8:8, Иван Иванов бе точен от линията за три точки, това даде начало на серия от 9:2 за гостите, които се възползваха от няколко грешки на шуменци. Капитанът Янко Янков се разигра в следващите две атаки на Шумен и след два негови коша разликата падна до 3 точки 14:17. Последва нова серия на Дунав от 9:0, която бе прекъсната от тройка на Виктор Серафимов. В оставащите две минути до края на частта двата отбора направиха редица грешки, като Шумен все пак намали преднината на Дунав с кош на Росен Иванов – 20:28 за гостите.

През втората четвърт Шумен затегна защитата и ограничи възможностите на Дунав да бележат лесни кошове. Андрей Иванов бе основния реализатор за Шумен през първите 4 минути от тази част, докато за отбора от Русе Иван Иванов поддържаше разликата с два негови точни изстрела. Последва много силна игра на Николай Титков, който реализира 3 от следващите 4 успешни атаки за Дунав, които дръпнаха с 10 точки, Янков, Росен Иванов и Серафимов бързо я намалиха до 4, но до края на полувремето Шумен допусна много грешки, а Стоянов за гостите бе точен на 4 пъти от наказателната линия и Дунав се оттеглиха с преднина 45:37 след 20 минути игра.

Второто полувреме започна с бърза тройка на Димитър Янчев, но нова силна поредица на Дунав от 9:2 увеличи преднината им до 12 точки, като Диан Георгиев с 6 точки и дежурна тройка на Титков бяха в основата на русенския щурм. Шумен обаче заигра страхотно с активна зонова защита и в следващите 5 минути нашият тим обърна резултат. Две тройки на Антонио Станков, една на Янчев и два успешни пробива на Янков и Андрей Иванов доведоха резултата в наша полза 57:56. В оставащите 3 минути и половина двата отбора си разменяха точни изстрели, като в крайна сметка Дунав се оттегли преди последната четвърт с преднина 64:63.

Последната част продължи с добрата защита за Шумен и след 3 минути игра нашият тим поведе с 10 точки разлика – по три коша за шуменци отбелязаха Андрей Иванов и Димитър Янчев, като на сметката на Андрей ще запишем и една зверска забивка след добавка в коша на Дунав. В следващите минути Антонио Станков също показа добър мерник и след 5 негови точки преднината бе 14 за Шумен. Последваха нови силни минути за Титков от гостите, който отбеляза следващите 8 точки за своя отбор, но тройка и пробив на Росен Иванов поддържаха преднина от 10 точки за Шумен. В последните 4 минути от срещата двата тима извършиха много фаулове и играта се накъса, но това бе в полза на Шумен, които след нови точки на Димитър Янчев, Янко Янков и поредна тройка на Антонио Станков успяха да задържат преднината и се поздравиха с успеха 101:90.

Най-полезен за Шумен бе Андрей Иванов, който записа 20-20 мач – 21 борби и 26 точки, които заедно с три асистенции и три откраднати топки му донесоха коефициент от 42! Капитанът на Шумен Янко Янков също изнесе добър мач и бе на 1 борба и 1 асистенция от трипъл-дабъл 19 точки, 9 борби и 9 аисиста. Димитър Янчев също имаше принос за победата с 18 точки и 3 откраднати топки. Страхотно включване от пейката пък направи Антонио Станков, който записа 19 точки, 4 асистенции и 3 откраднати топки.

За Дунав над всички бе Николай Титков – младото крило на русенци отбеляза цели 40! точки, към тях добави 4 асистенции и 5 откраднати топки. Гардът Димитър Илиев пък намираше успешно своите съотборници по терена и записа цели 13 асистенции. Иван Иванов се отчете с 12 точки, 4 борби и 2 асистенции.

Следващият мач на БК Шумен е тази неделя, 18.12.2016 като гост на Черноморец Бургас и при победа, Шумен си гарантира участие в първата шестица на А група.