БК Шумен – Левски 2014-2 70:83 (А група – Финална шестица I кръг)

Левски 2014-2 победи БК Шумен в отложения мач от първия кръг на финалната шестица в А група с 83:70. Гостите от София, които са само с едно поражение до този момент и преследват Чавдар Троян за първото място, изиграха страхотни първи 20 минути, в които показаха отличен мерник и си осигуриха комфортна преднина. След почивката Шумен показа зъби и успя да стопи голяма част от преднината, но времето и класата на „Сините“ не позволиха мачът да бъде обърнат.

Първата четвърт премина под пълната доминация на Левски-2, които освен страхотна стрелба зад линията за три точки показаха и много добра защита, принудиха нашите момчета да направят множество грешки, а и стрелбите на шуменци не влизаха. „Сините“ натрупаха аванс от 10 точки още в средата на частта. До края Шумен все пак направиха няколко добри комбинации не позволиха преднината да нараства, като четвъртта завърши при 23:13 за гостите.

Втората четвърт премина с нова доминация на втория отбор на Левски (в който все пак личаха имената на 5-ма играчи от първия отбор) и до средата натрупаха още пет точки преднина – 31:16. Ивко Ивков, Йордан Минчев и Алекс Симеонов водеха отбора си в тези минути с прекрасна стрелба от зоната за 3 точки, като разликата в един момент достигна 25 точки. В края на частта треньорът на гостите Мануел Марков пусна в игра резервите на тима и това позволи на Шумен да върне част от пасива си. Все пак убедителна част за Левски – 24:12.

Второто полувреме започна равностойно, двата тима си размениха няколко коша, но и допуснаха множество грешки. Разликата се движеше в рамките на 20-24 точки до средата на третата четвърт, когато нашият тим се разигра и показа истинските си възможност. Няколко добри защити, бързи нападения и отлични отигравания на Андрей Иванов и Димитър Радев позволиха на Шумен да стопи преднината до едва 12 точки – 45:57, като при този резултат прозвуча и последната сирена за частта.

Последната четвърт, обаче „Сините“ отново настъпиха газта, Марков върна титулярите в игра и след няколко чудесни атаки на Ивко Ивков, както и зрелищен алей-ъп и мощна забивка на Пейчинов, Левски отново натрупа солиден аванс от 18 точки. До края мачът се доиграваше, а за нашият тим в игра се появиха голяма част от юношите и кадетите. Много силно включване направи Виктор Серафимов, който освен с тройка се отчете и с няколко пробива и асистенции. Левски спечелиха частта с 1 точка – 26:25 и затвориха мача при 83:70.

За нашият тим най-полезен бе Андрей Иванов, който отчете с 27 точки и 10 борби. Виктор Серафимов влезе от пейката със самочувствие и освен 10 точки бе полезен за тима с 3 асистенции, 2 борби и 1 открадната топка. Димитър Радев също показа силна игра и отчете 9 точки и 2 завършващи подавания.

За „Сините“ Ивко Ивков бе най-полезен с 18 точки, 11 борби, 5 асистенции и 3 откраднати топки. Йордан Минчев също изигра изключително ефективен мач и записа 13 точки, 6 борби и 7 завършващи подавания. Капитанът Евгени Хаджирусев пък се отчете освен с добри изяви в нападение след 13 точки, 3 асиста, но и с добра защита и цели 4 откраднати топки.

Следващият двубой на нашият тим е едва след два дни на 13.03. отново тук в зала „Младост“. Излизаме срещу лидера в А група Чавдар Троян, двубоят е с начален час 17.00 ч.