БК Шумен – Рилски спортист-2 75:80 (А група, квалификации за Първа шестица)

БК Шумен загуби и реванша в квалификациите за Първа шестица от Рилски спортист-2 със 75:80. Шумен трябваше да победи с повече от 29 точки, но за съжаление още в началните минути на срещата се разбра, че това няма да стане. С тази си победа втория отбор на „Рилецо“ ще играе за титлата в А група, а шуменци ще се борят за седмото място в тазгодишния шампионат на А група. От БК Шумен пожелаваме успех на Рилски спортист в Първа шестица!

Двубоят започна отлично за гостите, които след две куки на Вутев и тройка на Акимов поведоха със 7:3, точен от тройката за Шумен бе Янчев, а Янков върна още една тройка за да докара резултата до 6:7. В тези минути си личеше, че домакините играят пренавито и грешките в нападението позволиха на „Рилецо“ да направят серия от  12:2 и да докарат резултата до 20:8 в тяхна полза. Николай Стоянов, Адриан Секулов и Денислав Вутев носеха точки за своя отбор. Кирил Кирилов спря серията на гостите с хубава комбинация и точно попадение под самия кош, но Христо, а след това и Акимов за по-малко от минута качиха с 5 нови точки преднината на Рилски спортист. Секулов бе на два пъти точен от фаул линията за 28:12, но Шумен се стегна в самия край на първата четвърт и след фаулове на Серафимов и два бързи коша на Андрей Иванов (единия, от които дежурна забивка след открадната топка) Шумен се оттегли със само 10 пасив – 18:28.

Втората четвърт започна равностойно и двата отбора си размениха няколко коша. За Шумен се разигра 16-годишния юноша на клуба Виктор Серафимов, който отбеляза първите 5 точки за Шумен тази четвърт. Секулов и Вутев продължиха да тормозят Шумен в защита, но най-силното оръжие на самоковци този мач бе борбата в нападение, която въпреки добрата защита на зелено-златистите позволи на „Рилецо“ да атакува коша два пъти повече. Тройка на Росен Иванов, точен изстрел на Янков и хубав пробив на Андрей Иванов, намалиха преднината на Рилски до едва 2 точки 35:37, но гостите отново заиграха добре в защита и след нови грешки на Шумен преднината се качи до 8 – 38:46, като при този резултат дойде и края на полувремето.

Третата четвърт започна силно за гостите, които чрез тримата си най-добри – Вутев, Стоянов и Секулов бързо вдигнаха преднината до 14 точки – 38:52. В тези минути Янко Янков бе пуснал част от юношите на клуба, които не само не се уплашиха от силния съперник, но успяха да заиграят много добре, както в защита, така и в нападение и бавно започнаха да топят разликата. Виктор Серафимов продължи с добрите изяви в нападение, Кирил Кирилов замести добре под коша Андрей Иванов, а Димитър Радев избухна с два хубави пробива. Две минути преди края Васов отбеляза хубав пробив за гостите, но тройка на Янко Янков, няколко точни фаула на Кирил Кирилов и хубава негова добавка, както и нова точна стрелба на Серафимов съкратиха разликата до едва две точки – 57:59.

Последната четвърт започна равностойно и съперниците си разменяха точни попадения в атака, като разликата за Рилски спортист се движеше между 1 и 3 точки, в средата на частта обаче те отново прибегнаха до силното си оръжие борбата в нападение и след две точни стрелби на Стоянов, както и пробив и тройка на Секулов разликата отново се вдигна до 11 – 62:73. Шумен се поокопити след взетия тайм-аут, Кирил Кирилов отново направи няколко добри движения в подкошието, като отбеляза коша, а в следващата атака си изработи и наказателни удари. Антонио Станков отбеляза тройка, а Росен Иванов открадна една топка и с вещина я завърши в лицето на Гелов. Разликата падна до едва 4 точки – 72:76, но оставаше едва минута до края на срещата. Нашият тим започна да фаулира противника с цел да спира времето, но опитите на шуменци да отбележат бърза тройка не се увенчаха с успех и самоковци затвориха срещата при 80:75 в тяхна полза.

Най-полезен за Шумен бе Виктор Серафимов, който показва израстване с всеки следващ мач. Юношата на Шумен завърши срещата с 20 точки, 3 борби, 3 асистенции и 2 откраднати топки. Кирил Кирилов се отличи с добро включване от пейката – 15 точки и 6 борби. Капитанът Янко Янков пък отбеляза 11 точки и подаде 3 завършващи топки, заедно с 5 овладени борби.

За Рилски спортист-2 отново Адриан Секулов бе най-полезен. Гардът на гостите бе само на 1 подаване от трипъл-дабъл: 18 точки, 10 борби, 9 асиста. Николай Стоянов се отчете с 15 точки и 8 борби, а Вутев изигра нов силен мач със 17 точки и 5 борби.

Предстои да стане ясна програмата на БК Шумен за срещите от Втора шестица на А група. Следете сайта ни, както и фейсбук страницата за допълнителна информация.