Видабаскет – БК Шумен 85:60 (А група – Финална шестица, VIII кръг)

Видабаскет нанесе пета загуба на БК Шумен в среща от VIII кръг на финалната шестица в А група. Видинчани записаха първа победа в този етап, побеждавайки с 85:60 младия отбор на БК Шумен, в който участие взеха много от юношите и кадетите на отбора, тъй като липсваха основните ни играчи – Андрей Иванов (ангажимент с Ямбол), Димитър Янчев (ангажимент с Търговище), Андрей Джамбазов (фрактура на пръст), Мирослав Денчев (кръстни връзки). Въпреки загубата нашият тим запазва 5-то място, с две победи и 5 загуби, докато Видабаскет остават на 6-то с 1 победа и 6 загуби.

Мачът започна с явно преимущество на домакините и те от самото начало поведоха с 5:0 след две точки на Теодор Киров и тройка на Васил Михайлов. Наско Колев върна две точки, но от този момент нататък водени от Михайлов и Киров видинчани доминираха и след 10 минути игра вече водеха убедително с 26:9.

Втората част доминация на домакините се запази, те се възползваха от грешките на младите състезатели в нашия тим и постепенно увеличиха преднината си. В тези минути добре заигра и центърът на Видин Радослав Колев, който доминираше в подкошието, а Михайлов и Киров продължаваха да тормозят нашата защита от периферията. Шумен успя все пак удържа домакините до 19 точки в тази четвърт, но успя да отбележи едва 12 и се оттегли с 22 пасив – 43:21.

Третата четвърт започна чудесно за нашият тим и след поредица от кошове – 2 точки на Алпай Хюсеин, успешен фаул на Наско Колев и тройка на Радев, преднината на Видабаскет бе стопена до 16 точки. Васил Михайлов бе фаулиран и след като вкара само един от наказателните удари, добрата серия за нашия тим продължи. Капитанът Янко Янков се разигра в тези минути и след два негови успешни фаула, последва успешна стрелба, която съкрати преднината до 13 точки в полза на Видин. Нова добра защита за Шумен и в следващата атака Виктор Серафимов бе точен за 44:33. Васил Михайлов обаче показа класа и изстреля една бомба в нашия кош от тройката, след това отново бе точен и качи преднината на Видабаскет до 16 точки. Нашият тим не се стресна и последва нова силна серия на капитана Янков, след тройка и няколко поредни коша, той отново стопи разликата до 11 точки в самия край на частта, но в оставащите 5 секунди Станков бе точен от тройката и затвори частта при 61:47.

Тази тройка, като че ли прекърши нашите и в началото на последната част Киров и Михайлов отново се разиграха и преднината бързо скочи до 18. Последваха няколко грешки в нападение за Шумен, от които домакините се възползваха и качиха разликата до 25. До края те диктуваха събитията на терена и заслужено спечелиха с 85:60.

Най-полезен за Шумен бе капитанът Янко Янков с коефициент 37! Той отбеляза 26 точки, хвана 10 борби, подаде 4 завършващи паса, при стрелба от игра 9 от 15 (3 от 5 от тройката). Виктор Серафимов пък отчете 9 точки и 8 борби, но и цели 6 технически грешки. Наско Колев отбеляза 8 точки, 3 борби и 2 асиста.

За домакините най-полезен бе Васил Михайлов с 19 точки, 6 борби, 5 асистенции и 2 откраднати топки. Теодор Киров се разписа с 12 точки, 7 борби и 6 асистенции, а Теодор Николов и Радослав Колев добавиха по 16 точки за победителите.

Следващият мач на БК Шумен е следващата неделя 27.03.2016 от 17.00 ч срещу Икономически университет в зала „Младост“ в Шумен.