Делфин Бургас – БК Шумен 77:75 (А група, Втора шестица, 9 кръг)

БК Шумен загуби в мач от 9 кръг на Втората шестица в А група от Делфин със 77:75 в Бургас. С тази загуба шуменци ще останат на 8-мо място в крайното класиране на А група този сезон след като Черно море Тича победи Дунав Русе със 78:74 и вече е две победи пред нашия отбор при оставащ само един кръг до края. Въпреки това Шумен вече сигурно няма как да се смъкне под 8 място след като разликата, с която Делфин победиха няма да им позволи да ни изпреварят дори да спечелят в последния кръг,  а Шумен да загуби.

Двубоят започна повече от добре за Шумен, като само за три минути игра направихме над 10 точки разлика.  Играта на нашия тим в защита беше отлична, а бързите атаки на Шумен резултатни. След пореден кош на играещият треньор Янко Янков и 13:1 в наша полза, домакините от Делфин все пак се събудиха и след две тройки на Костов и Тончев разликата бе намалена до 6 точки. Кош на Кирил Кирилов я върна на 8 точки за шуменци, но Костов с хубав пробив я намали. Размяната на хубави и резултатни атаки продължи за двата отбора, но в последната минута на първата четвърт Шумен отново заздрави защитата, а тройка на Янков и два успешни изстрела на Андрей Иванов и Виктор Серафимов вдигнаха разликата до 11 точки – 24:13 в наша полза.

Втората четвърт започна слабо и за двата отбора, като близо 4 минути след началото ѝ двата отбора си бяха разменили само по един кош. Шумен обаче първи напипа ритъма си на игра и след тройка на Андрей Иванов, точна стрелба на Росен Иванов и пробив на Кирилов преднината скочи до 15 точки. Манол Тончев се разигра за Делфин и след кош и два успешни наказателни намали пасива за своя отбор. Нова тройка на Андрей Иванов и три успешни фаула на Кирилов, обаче изведоха Шумен напред с 19 точки. Христов върна две за Делфин, но Янков вкара тройка и при оставащи 3 минути до края Шумен поведе с 20 точки – 22:42. В последните минути на първото полувреме бургазлии се вдигнаха на щурм и след две поредни тройки на Ростислав Тончев и пробив на Георгиев разликата бе бързо стопена. Янков вкара поредната си тройка, но Р, Тончев с пореден точен изстрел отново намали до 15 точки. В самия край Костов вкара за Делфин, но пробив на Виктор Серафимов и последвала негова тройка изведоха Шумен с 16 напред, Терънс Гриър обаче със сирената вкара „невъзможна“ тройка и Делфин се оттегли със само 13 точки пасив.

Второто полувреме започна добре за Шумен въпреки тройката на Р.Тончев, след която последваха зверска забивка на Андрей Иванов и хубави пробиви на Росен Иванов и Кирилов за Шумен. При 18 точки преднина за зелените и оставащи 7 минути до края на частта ролите се обърнаха напълно. Делфни заиграха страхотно в защита, докато шуменци позволяваха лесни стрелби и пробиви към своя кош. Манол и Ростислав Тончеви се надпреварваха да вкарват от всевъзможни позиции, а Терънс Гриър ги подпомагаше с асистенции, но и резултатни атаки. Разликата бързо падна и частта приключи със само 6 точки преднина за Шумен 56:62.

Последната четвърт повтори третата. Шумен изпускаха в нападение, докато Делфин бележеха тройки и завършваха своите пробиви, дори да не успееха вземаха борби в нападение и даваха още шансове на своето нападение. При оставащи 3 минути до края Делфин отвориха преднина от 7 точки – 71:64, като основните им реализатори отново бяха братята Тончев, а към тях се присъединиха Тодор Банев и Велислав Костов. В последните минути Шумен се събуди, Андрей Иванов вкара 4 поредни точки след хубав пробив и два наказателни. Янко Янков вкара поредната си тройка и разликата бе намалена до едва 1 точка. В следващата атака Делфин организираха страхотно нападение и Марио Христов отбеляза от лесна позиция за 76:73. Шумен пропусна да отбележи на три пъти от тройката в следващата си атака и бе принуден да фаулира Манол Тончев, който реализира единия фаул, пропусна втория, но нямаше време за нищо друго освен Димитър Радев да отбележи със сирената 2 точки и да затвори мача при 77:74 за домакините от Делфин.

Най-полезен в мача за Шумен бе Андрей Иванов, който постигна пореден дабъл-дабъл – 18 точки и 21 борби. Янко Янков направи също отличен мач и записа 24 точки, 11 борби и 4 асистенции. Кирил Кирилов пък отбеляза 15 точки и грабна 5 борби.

За Делфин братята Манол и Ростислав Тончеви отбелязаха по 22 точки и грабнаха по 9 борби всеки. Терънс Гриър се отчете с 15 точки, 5 борби и 2 асистенции. Велислав Костов отбеляза 10 точки и също грабна 5 борби.

Следващият мач на БК Шумен е сряда – 12.04.2017 от 18.00 часа в зала „Младост“, а съперник ще бъде младия и борбен отбор на Черно море Тича, който вече си осигури 7-мо място във втора шестица на А група.