Дунав Русе – БК Шумен 66:71 (А група – мъже I кръг)

ПЪРВА ПОБЕДА записа БК Шумен за сезона в първия си мач в регион Изток на мъжката А група. Нашият тим се наложи като гост на Дунав Русе със 71:66.

Мачът започна с открадната топка и гръмотевична забивка на капитана ни Янко Янков, с което открихме сезон 2015/2016 подобаващо! Все пак домакините не се уплашиха и срещата продължи равностойно, двата тима си разменяха кош след кош, като минута и половина преди края резултатът бе равен 8:8, когато русенци отбелязаха за 10:8. До края на частта Калоян Георгиев отбеляза тройка и Шумен поведе с 11:10.

Нашият тим заигра по-добре през втората четвърт и след кошове на Наско Колев, Янко Янков и Калоян, вече водихме с 18:10. Дунав, чрез Атанасов, върна един кош, но отново Калоян Георгиев и Наско Колев доведоха разликата до 10 точки. До края на частта двата тима си размениха по няколко коша, като нашите се оттеглиха с 9 точки преднина 30:21

Третата четвърт бе най-добрата за БК Шумен. След колебливо начало и няколко пропуска, шуменци заиграха яко в защита и съвсем логично разликата започна да се увеличава в наша полза. Най-голямата ни преднина дойде 3 минути и половина преди края, когато Димитър Янчев бе точен от средно разстояние и поведохме с 23 точки. До края двата отбора си размениха няколко коша, за да се оттеглим при резултат 52:31 в наша полза.

През последната четвърт трeньорското ръководство на отбора пусна всички юноши и логично Русенци успяха да намалят разликата, все пак успяхме да удържим победата със 71:66 въпреки, че Дунав спечелиха частта с 35:19.

Най-полезен за БК Шумен бе Калоян Георгиев с 13 т, 5 борби и 3 откр. топки. Капитанът Янков се отчете с 12 т и 4 откр. топки, Наско Колев и Димитър Янчев пък допринесоха с по 8 точки. За нашият тим в игра влязоха всички състезатели от тимовия лист, като дебют за мъжете направи Александър Генчев, който е юноша на клуба.

За русенци най-полезен бе Николай Титков с 24 точки и 3 асистенции, капитанът Андреан Атанасов пък се отчете с 10 т, 4 асистенции, 4 борби, но и 6 грешки.

Ето и цялата статистика от мача: