Икономически университет – БК Шумен 91:56 (А група – регион „Изток“, 10 кръг)

БК Шумен загуби за трети път този сезон в А група, регион „Изток“. Шуменци записаха поредна загуба от лидера в групата Икономически университет Варна, които продължават да държат първото място с 9 победи от 9 мача. Въпреки загубата Шумен остава втори и ще се бори до края да задържи това място, което дава право за директно класиране в първата шестица.

Двубоят започна равностойно, съперниците си размениха по два коша, за Шумен точни бяха Янчев и Янков, а за домакините Георгиев и Христов. Кирил Кирилов изведе Шумен с две точки напред, но домакините направиха серия от 7:0 с главен герой Георги Янков, който вкара освен красив пробив и една тройка. Янчев върна двете точки, но отново Георги Янков отбеляза две за ИУ. Последваха кош със фаул за Серафимов и нов кош на Димитър Янчев, при който Шумен изравни 14:14, но до края на четвъртта „икономистите“ бяха безкомпромисни и след серия от 10:0 – на два пъти Христов и Топчов реализираха, затвориха при 24:14.

Втората четвърт отново започна равностойно, но само 3 минути след началото ѝ продължи с доминация на домакините. Баскетболистите на Шумен пропускаха изключително много под самия кош на варненци, докато те реализираха своите възможности и след добра серия на Николай Георгиев и Ивайло Тодоров (бившият гард на Шумен направи нов силен мач срещу нашия тим) разликата скочи до 19 точки. Димитър Радев си изпроси фаул от зоната за три точки и след три точни наказателни смъкна част от преднината, но отново Ивайло Тодоров направи няколко запомнящи се изпълнения в нападение, за да затвори полувремето при 50:28 в полза на ИУ.

Третата четвърт прочете при сходен начин, много пропуски от страна на Шумен, като единствено Кирил Кирилов и Росен Иванов за отбора на Шумен намираха път към коша на варненци. За „икономистите“ Ивайло Тодоров и Николай Георгиев продължиха със силното представяне, като бяха дейно подпомогнати от Венелин Христов, който се отчете със 7 точки в тази част от общо 20 за ИУ. Шумен за трета поредна четвърт бе ограничен до 14 и частта завърши при 70:42.

Последната четвърт, Димитър Янчев се разигра за Шумен, а Янко Янков след добър pick-and-roll с Андрей Джамбазов намалиха преднината на домакините до 23 точки, но последваха нови силни изяви на Николай Георгиев и Венелин Христов в нападение за ИУ. Кирил Кирилов напусна за пет фаула и това съвсем отслаби опциите на Шумен в борбата под двата коша. В мача участие не взе и Андрей Иванов, най-добрият борец за Шумен през сезона, което предреши в голяма степен този елемент от играта в полза на ИУ, които убедително ни надиграха с 55 срещу само 24 борби за цялата среща. Друг елемент, в който Шумен отстъпваше бяха техническите грешки – 21 срещу 14 за ИУ, като липсата на друг ключов играч също се усети – гарда Антонио Станков. В крайна сметка „икономистите“ се поздравиха с убедителен успех 91:56 и вече са спокойни за участието си в първата шестица.

Най-полезен за Шумен бе Димитър Янчев, който отбеляза 16 точки, хвана 2 борби и подаде 2 завършващи паса. За втори пореден мач Росен Иванов игра на ниво и се отчете с 12 точки, 6 борби и 3 откраднати топки. Янков и Кирилов записаха по 10 точки, а Димитър Радев направи добро включване от пейката с 4 борби и 2 откраднати топки.

За ИУ най-полезен бе Николай Георгиев с 23 точки и 6 борби, Венелин Христов пък се отчете със 17 точки и също 6 борби. Ивайло Тодоров бе третият най-полезен играч с 15 точки, 6 борби и цели 5 откраднати топки.

Следващият мач на БК Шумен в сряда 14.12.2016 от 18.00 часа срещу Дунав Русе в зала „Младост“ в Шумен