Левски 2014-2 – Шумен 97:56 (А група – Финална шестица, V кръг)

Левски 2014-2 победи БК Шумен с 97:56 и по този начин спечели титлата в мъжката А група за сезон 2015/16. „Сините“ записаха 7 победа през този сезон и дори да загубят последния си мач от Видабаскет, ще завършат първенството на първо място. БК Шумен честити заслужената титла на Левски-2! За нашият тим това е 8 загуба във финалната фаза, но запазваме 5-то място преди последния мач между Видабаскет и Левски-2. При победа на видинчани над шампиона те ще ни изместят от 5-то място в крайното класиране.

Двубоят започна с явно превъзходство на Левски и след по-малко от 5 минути игра, домакините вече водиха с 10 точки. До края на частта двата тима си размениха по няколко коша, за да я затворят при 27:17 за „сините“. През втората четвърт Шумен показа малко по-добра игра в защита и се държеше на прилична дистанция от бъдещия шампион. Андрей Иванов водеше нападението на нашия тим, но добрата игра на Левски в защита ни ограничи до едва 14 точки в тази четвърт. В самия край домакините показаха повече самочувствие и след кошове на Минчев, Алипиев и Николов качиха разлика до 18 точки – 49:31

През второто полувреме нещата на терена не се промениха. Левски доминираше със здрава защита и продължаваше да реализира открилите се възможности в нападение, докато нашите момчета допуснаха за втори пореден мач множество грешки при организиране на нападенията. Стрелбата също не бе на ниво – 19 успешни от 54 изстрела. Алекс Симеонов, Йордан Минчев и Иван Алипиев водеха „сините“ в нападение и разликата стигна 38 точки, Андрей Иванов се разигра и върна няколко коша, като единият беше мощна забивка през защитниците на Левски. Това, обаче не смути младите играчи на домакините и до края те успяха да увеличат още разликата до 97:56, при което прозвуча финалната сирена.

Най-полезен за БК Шумен отново бе Андрей Иванов, който освен с двете мощни забивки се отчете с общо 25 точки и 9 борби. Димитър Радев бе другият наш играч на ниво, който завърши с 12 точки, 3 борби и 2 асистенции.

За новият шампион на А група най-полезен бе Иван Алипиев с 25 точки, 12 борби и 5 асистенции. Алекс Симеонов отново бе на ниво и се отчете с 11 точки, 4 борби, 5 асистенции и 4 откраднати топки за едва 14 минути игра. Йордан Минчев пък записа 19 точки, 4 борби и 3 откраднати топки.