Сезон 2017/18: Берое-2 – БК Шумен 102:86 (А група, регион Изток, 2 кръг)

Шумен претърпя втора загуба в първенството на А група, регион „Изток“ за новия сезон. При гостуване в Стара Загора от втория кръг, нашият тим отстъпи с 86:102 от вторият отбор на Берое, чийто треньор е бившия играч на БК Шумен – Бойко Миленков. След поражението от Икономическия преди седмица шуменският отбор се озова на последното място в региона и му предстоят три изключително важни срещи за запазване на шансовете за едно от първите две места в групата, което да ни класира директно в Първа шестица.

Двубоят в Стара Загора започна добре за Шумен, като тройка на Антон Диков ни изведе напред. Домакините веднага реагираха и след кошове на Кръстев и Дудев поведоха в мача. В следващите 5 минути двубоят продължи кош за кош. Кирил Кирилов, който отсъства в предния двубой се разигра и подпомаган от излекувания Андрей Иванов бяха основните точконосители за Шумен. За Берое в тези минути капитанът Мартин Раднев също показа добър мерник и подпомаган от Евгени Василев държаха своя отбор на минимална дистанция от Шумен. Три минути преди края на частта старозагорци успяха да се откъснат 4 точки напред след добри изяви на Войков и Василев. Те поддържаха 4 точки аванс една минута преди края на първата четвърт, когато Шумен заигра много здраво в защита и след 3 поредни коша на Серафимов, Андрей Иванов и Кирилов, Шумен се оттегли с аванс 29:27.

Втората четвърт продължи в същия ритъм. Двата отбора играеха при почти равен резултат, като си разменяха добри атаки, показвайки, че нападението е по-силната част от играта им. Евгени Василев, Мартин Раднев и добре познатия на шуменската публика Николай Титков, който миналият сезон игра за Дунав Русе бяха най-голямата заплаха за коша на шуменци. За нашия тим Кирилов, Андрей Иванов и Мирослав Денчев бяха основните реализатори. Борбата под коша също бе равна през голяма част от срещата, благодарение завръщането на Кирилов и Андрей Иванов в състава. Полувремето завърши при равен резултат 51:51.

Третата четвърт бе на приливи и отливи. Първо Берое успяха да направят добра серия от 8 поредни точки и да се откъснат с 59:51. Шумен отговориха чрез Серафимов, Андрей Иванов и Антон Диков, като намалиха преднината до 2 точки. Двата отбора отново се захапаха и играеха кош за кош, но Раднев и Дудев изведоха Берое напред с 62:57 след две хубави атаки. Последва добра серия за нашия тим и след чудесна защита в тези минути, кошове на Серафимов, Диков и Миро Денчев обърнаха резултата в полза на Шумен 67:64. Пробив на Раднев и тройка на Титков, обаче отново обърнаха резултата в полза на старозагорци. До края на частта мача продължи кош за кош и въпреки, че Кирилов отново се разигра в нападение за Шумен (центърът ни отбеляза и тройка) Берое увеличи аванса си до 5 точки – 79:74.

Последната част се оказа възлова в двубоя. Берое заиграха здраво в защита, Раднев продължи със страхотната игра в нападение, а Войков показа добър мерник отбелязвайки две тройки. Титков и Василев също бележеха лесни кошове, докато за Шумен Диков, Денчев и Серафимов не успяваха да реализират своите възможности. Берое бързо увеличи преднината си до 11 точки в средата на последната четвърт. До края домакините проявиха по-голяма съобразителност, не прибързваха с атаките си и затвориха мача при 16 точки преднина 102:86.

Решаващи за изхода на двубоя бяха отличната стрелба на Берое от линията за три точки. Старозагорци реализираха цели 16 тройки от 37 опита. Докато шуменци се провалиха в този компонент след като отбелязаха само 6 от 19 опита. Шуменци се изложиха и в наказателните удари. Нашите момчета пропуснаха цели 15 фаула през мачa! Бойко Миленков бе наредил правилно състава си за този мач и неговите състезатели показаха по-голямо желание за победа от Шуменци, което си пролича в последната четвърт, когато момчетата от града на липите се хвърлиха в защита и не позволиха на Шумен да ги доближи в резултата. Трябва да отчетем, обаче и друг факт – отново трима основни играчи в отбора на Шумен не играха поради травми. Янко Янков, Росен Иванов и Милен Чолаков не записаха участие, което лимитира възможните избори на Звонко Папак.

Най-полезен за отбора на Шумен бе Андрей Иванов, който записа коефициент на полезност 32, след 16 точки, 12 борби и 3 асистенции. Страхотен мач направи и Кирил Кирилов с коефициент 28, формиран от 23 точки, 11 борби и 4 откраднати топки. Виктор Серафимов също бе резултатен 22 точки, 3 борби и 3 асистенции.

За Берое най-полезен бе капитана Мартин Раднев, който отбеляза 32 точки, хвана 10 борби и подаде 4 завършващи паса за коефициент 46! Евгени Василев се отчете с 25 точки, 4 борби и 2 асистенции. Николай Титков пък реализира 26 точки, хвана 4 борби и подаде 4 завършващи паса.

Следващият мач на Шумен е ново гостуване. Неделя 29.10.2017 ще играем в Бургас срещу Черноморец отново от 17.00ч