Сезон 2017/18: Икономически университет – Шумен 92:35 (А група, 6 кръг, Първа шестица)

Шумен записа седмата си загуба в Първа шестица на А група. Нашият тим загуби тежко като гост на Икономически университет Варна с 92:35 и остава на последно място сред най-добрите шест. За този двубой Шумен остана без високите си играчи – Андрей Иванов и Кирил Кирилов, които нямаха възможност да пътуват за Варна. Икономически университет записа пета победа в шестте си мача до момента и продължава да преследва лидера БУБА Баскетбол.

Двубоят започна перфектно за домакините, които с много здрава защита и солидни бързи атаки си изработиха преднина от 9:0 за само три минути игра, а Венелин Христов вкара 7 от тези 9 точки. Треньорите на Шумен реагираха и поискаха тайм-аут, но веднага след него последва нов кош – дело на бившият шуменски играч Антон Диков. Едва 4 минути и 54 секунди след началото на първата четвърт нашият тим успя да вкара. Направи го Николай Георгиев зад линията за 3 точки. За съжаление това се оказа единственото точно попадение на шуменци за частта! „Икономистите“ играха страхотно в защита, а нападението им продължаваше да работи ефективно. Николай Георгиев – но не шуменския гард, а центърът от състава на домакините – се разигра и наниза 7 поредни точки. Петко Делев видя, че неговият тим доминира и се възползва от ситуацията, за да пусне играчите от скамейката си на игрището. Опитният специалист направи хокейна смяна и извади всичките 5 титуляра. Заменилите ги също показаха перфектна игра в защита, а Николай Николов и Мартин Коцев вкараха, за да затворят частта при 22:3.

Втората четвърт започна с нова тройка на центъра на домакините – Георгиев. Нашите сякаш се събудиха в този момент – пробив на Ростислав Тончев и тройка на Милен Чолаков добавиха точки към оскъдния актив на Шумен. Домакините не се стреснаха, а Николай Георгиев продължи да доминира в нападение и да качва преднината за своя отбор. Ивайло Тодоров, Николай Николов и Мартин Коцев също показаха добри офанзивни умения, а аванса на ИУ се увеличаваше лавинообразно. До края на първото полувреме разликата достигна 32 точки – 48:16.

Третата четвърт и двата тима излязоха на игрището със свален гард. Предрешеният изход на мача бе намалил мотивацията, както на „икономистите“, така и на шуменци. Много пропуски под двата коша и елементарни грешки наблюдаваха зрителите в залата на Икономически университет. Шумен се възползва от по-слабата игра на противника през тези минути и успя да вкара почти толкова, колкото за цялото първо полувреме. Милен Чолаков на два пъти от тройката, Теодор Димитров, Ростислав Тончев и Андрей Джамбазов с пробиви, записаха Шумен на таблото. Ивайло Тодоров, Венелин Христов, Николай Николов и Димитър Илиев пък успяха да вкарат 16 точки за ИУ, като спечелиха и тази четвърт с 16:12.

Последната част бе отново напълно подвластна на играта на варненци, които се натегнаха да запишат по-убедителна победа. Коцев, Куртев, Николов, Диков и Георги Янков отбелязаха 28 точки в актива на ИУ. Защитата на домакините също бе отлична в тази последна четвърт, което ограничи точките на Шумен до едва 7. Крайния съдийски сигнал дойде при 92:35 за Икономически университет, които едва ли бяха очаквали толкова лесна победа, след като в 1 кръг на Първа шестица Шумен успя да им се опре и загубихме със само 10 точки – 75:85.

Милен Чолаков бе единственият в нашия отбор с двуцифрен коефициент на полезност – 12, след като вкара 11 точки, грабна 6 борби и открадна 2 топки. За Шумен Ростислав Тончев се отчете със 7 точки, Николай Георгиев записа 6.

Най-полезен за Икономически университет бе Николай Георгиев. Той направи пореден силен мач срещу нашия отбор с 20 точки и 7 борби. Николай Николов се включи отлично от пейката със 17 точки и 5 борби, Коцев вкара 12 точки, а Венелин Христов завърши с 11.

Следващата неделя – 04.03.2018, Шумен ще бъде домакин на Чавдар Троян. Мачът в зала „Младост“ е от 17.00 ч. и ще бъде шанс за нашите да се отлепят от последното място при победа.