Сезон 2018/19 А група, ПЛЕЙОФИ: Черноморец – Шумен 85:74 (полуфинали, първи мач, 1:0 в серията)

Шумен загуби първият двубой от полуфиналната серия срещу Черноморец Бургас с 85:74 като гост. Момчетата на Звонко Папак и Янко Янков изиграха само две слаби минути в края на първата четвърт, но те се оказаха решаващи за крайния изход в мача. Нашият тим се опита да се върне в третата и четвъртата част, смъквайки разликата до само 3 точки, но опитният отбор на Черноморец изигра отличен мач в защита и не допусна обрат. „Акулите“ повеждат с 1:0 в серията, но Шумен ще има право на поправка още този понеделник – 8 април. Мачът е от 18.00ч в зала „Младост“ в Шумен.

Двубоят в Бургас започна нервно и за двата отбора, които не успяха да си отбележат кош близо минута и половина. Домакините откриха след два наказателни, но тройка на Тончев бързо след това даде предимство на Шумен. До средата на първата четвърт последва размяна на кошове – Леков, Диков и Делев за Шумен, а за бургазлии точни бяха Телчаров, Кендеров, Георгиев и Николов. Нашият тим увеличи преднината си до 3 точки след тройка на Леков, но Димитров бързо върна две точки за Черноморец. Христо Николов се разигра за „акулите“, той вкара два наказателни и стрелба от средно, за да изведе отбора си с 4 точки напред. Делев върна бързо две точки, но в последните две минути на частта домакините рязко качиха темпото и след поредица от добри защити и бързи атаки направиха серия от 11:1 и затвориха първата четвърт с 12 точки преднина – 31:19.

Втората четвърт Шумен отново изравни играта – пробиви на Диков и Делев, и по една тройка на Леков и Тончев качиха актива на нашия тим до 29 точки, но домакините също вкараха своите положения чрез Жардим и Найденов. разликата се движеше между 9-11 точки, но нова тройка за зелените – този път Виктор Серафимов я свали до 8. Шумен играеше добре в защита през тези минути на втората четвърт, но не успяхме да се възползваме от ситуациите, които ни се откриха в нападение и бургазлии запазваха преднината си. Тройка на Димитров, както и отличен пробив на Телчаров за домакините увеличиха аванса им на 14 точки. До края на полувремето Черноморец играеше агресивно в защита и не позволи на Шумен лесно стрелби, за сметка на това Антон Диков и Стилиян Иванов и спечелиха фаулове, които реализираха. Частта завърши наравно 18:18 и двата отбора се оттеглиха при 12 точки преднина за домакините.

Второто полувреме също започна нервно с много пропуски, като за две минути и половина само Христо Николов отбеляза за бургазлии. Шуменската сметка за второто полувреме бе открита от Тончев, но кошът му бързо върнат от Жардим. Тройка на Виктор Серафимов сложи начало на отлична серия за Шумен, я която избухна и Диков. Антон отбеляза две поредни тройки и преднината на Черноморец бе смъкната до само 5 точки. Христо Николов показа отличните си умения в нападение и вкара кош и фаул, за да прекъсне серията на шуменци, но третата поредна тройка на Диков и два точни наказателни на Стилиян Иванов съкратиха аванса на домакините до само 3 точки. „Акулите“ реагираха и след поредица от добри защити, кошове на Жардим увеличиха аванса им до 7 точки. Леков вкара след добра комбинация за Шумен, но третия пореден кош на Жардим сякаш прекърши устрема на шуменци за обрат. До края на частта Милчев реализира три наказателни и Черноморец си осигури приличен аванс от 9 точки преди четвъртата част.

В последната четвърт двата отбора яко се захапаха в защита. Още в самото начало фаулове изпратиха на линията Серафимов за Шумен и Телчаров за домакините. Иванов отново показа добри умения в нападение и върна още две точки от пасива на нашия тим. Двата отбора продължиха да се пазят яко през цялата първа половина на тази част. Леков се разигра в нападение за Шумен и отбеляза три поредни коша, но Черноморец задържаха преднина от 7 точки благодарение реализаторските способности на Кендеров и Роберт Георгиев. Милен Чолаков показа точен мерник от тройката и 4 минути преди края свали разликата до 4 точки. Георги Кендеров обаче също отбеляза тройка и устрема на Шумен да свали разликата бе прекършен. Нови кошове на Кендеров и Жардим увеличиха отново аванса на домакините до 10 точки. В оставащите две минути до края отличната защита на Черноморец даде на шуменци да отбележат само два коша – Леков и Серафимов бяха точни. Нова тройка на Роберт Георгиев и два наказателни на Ангелов оформиха крайния резултат 85:74 в полза на бургазлии.

Отличен мач за Шумен изигра Николай Леков. Той записа 22 точки, 6 борби и 3 асистенции. Антон Диков също бе сред най резултатните шуменци с 18 точки, като към тях добави 3 борби и 2 асистенции. Виктор Серафимов се прояви с 11 точки, 4 борби и 2 асистенции. Много добро включване от пейката за Милен Чолаков, който вкара само 3 точки, но грабна 6 борби и подаде 4 завършващи паса.

За Черноморец най-полезен бе Паулин Жардим, който се включи от пейката със 17 точки и 9 борби. Георги Кендеров отбеляза 9 точки и грабна 13 борби. Роберт Георгиев вкара 16 точки, взе 3 борби и подаде 7 завършващи паса. Капитанът на „акулите“ – Христо Николов също бе на висота с 14 точки, 9 борби и 3 асистенции.

Вторият мач от серията е само след два дни – 08.04.2019 от 18.00ч в зала „Младост“ в Шумен. При победа за нашия тим ще се играе трети решителен мач в Бургас.