Сезон 2018/19 А група, ПЛЕЙОФИ: Шумен – Икономически университет 91:80 (3/4 място, втори мач, 1:1 в серията)

Шумен остана непобеден в тазгодишните плейофи на А група. Нашият тим победи във втория двубой от серията за бронзовите медали Икономически университет с 91:80 и изравни серията – 1:1 победи. Третият решителен мач за бронза ще се играе във Варна на 22 април в спортната зала на Икономически университет. Също днес стана ясен и шампионът на А група след като А1 Академик-2 победи във втория двубой Черноморец Бургас и с 2:0 победи е новият шампион. Честитим победата на „студентите“, в чиито редици откриваме и бивш играч на Шумен – Андрей Иванов.

Днешният мач в Шумен започна ударно за гостите от Варна, които след отлична защитна серия и добър мерник в нападение поведоха с 3:17 в първите пет минути на откриващата четвърт. Николай Георгиев вкара две тройки, Кръстев бе на два пъти точен от средна дистанция, а Коцев, Куртев и Ивков се разписаха по веднъж, за серията на ИУ. Шумен обаче се събуди в средата на частта. Нашият тим заигра много по-агресивно в защита и спря лесните кошове за гостите. Антон Диков пък се нагърби за пореден път с нападението за Шумен и след 8 негови точки, пасивът ни бе свален до 8 точки. Кирилов също отбеляза в тези важни минути и отборът ни се върна в мача. Поредица от фаулове на шуменци донесоха още четири точки за гостите, но отново точна стрелба на Диков, тройка на Тончев и пробив на Димитров съкратиха аванса на ИУ до само 3 точки. В самия край на четвъртта Кръстев вкара нова тройка за „икономистите“ и я затвори – 18:24 в тяхна полза.

Втората четвърт започна нервно, поредица от грешки и фаулове за двата отбора, като все пак нашият тим се оказа по-настоятелен в нападение и при размяната на кошове шуменци се оказаха по-настоятелни и в средата на частта резултатът бе изравнен – 32:32. ИУ отговориха с два последователни точни изстрела на Ивков и Маринов, но Серафимов с тройка не позволи на разликата отново да скочи в полза на гостите. До края на полувремето размяната на кошове продължи, като варненци поддържаха разлика от 4 точки, но в самия край поредица от добри атаки за Шумен доведе до бързи атаки, в които Диков, Кирилов и Иванов отбелязаха 7 поредни точки и златисто-зелените поведоха с 3 точки. Нов кош за ИУ в самия край оформи крайния резултат за първото полувреме – 47:46.

Третата част започна с агресивна защитата и за двата отбора, които не успяха да си отбележат кош почти две минути. Варненци първи стигнаха до точки след два точни фаула на Коцев. Още в следващата атака Делев направи хубав пробив по крайната линия и върна крехкия аванс за Шумен. Последва нова добра защита за нашите, а тройка на Диков ни изведе с 4 точки напред. Агресивната защита на Шумен вкара гостите в бонус още в средата на частта и те се възползваха, реализирайки поредица от наказателни, които не позволяваха на нашия тим да се откъсне в резултата, въпреки усилията на Диков и Леков в нападение. Точна стрелба на Коцев и нови точки на Стефанов от фаула върнаха преднината в полза на ИУ, но Диков отново показа отличния си мерник с втората си тройка изравни. До края на частта двата отбора играха равностойни, размениха си по 5 резултатни атаки и единствено тройката на Серафимов върна Шумен напред в резултата с точка – 68:67.

Последната четвърт започна с нова тройка за Шумен – точен бе Тончев. Ивков върна една точка от наказателен, но Серафимов разсече защитата на варненци с поредния си пробив и нашият тим излезе с 5 точки аванс. Двата отбора отново се захапаха. Този път по-агресивни бяха гостите, но Кирилов се възползва по отличен начин и след поредица точни наказателни за центъра на Шумен излязохме с 8 точки напред. Както в първия двубой от серията, така и днес Мартин Коцев демонстрира отлична стрелба от тройка. Точен негов изстрел върна пасива на варненци до 5 точки. Кирилов обаче продължи да тормози защитата на гостите под коша. Шумен демонстрира отлична защита в тези минути и лимитира стрелците на варненци в тези минути. Антон Диков с три наказателни и Никола Николов след мълниеносен пробив качиха преднината на нашият тим до 12 точки. До края на мача шуменци играеха изключително премерено и успяваха да източат часовника до край. Въпреки, че гостите намериха коша на няколко пъти чрез Николов, Куртев и Ивков, нашият тим удържа преднината си и спечели заслужено битката с 91:80.

Антон Диков, направи един от най-добрите си мачове този сезон. Той записа 24 точки, 10 борби и 5 асистенции срещу бившият си отбор. Приносът на Антон в защита също бе видим – той се отчете с два блока. Виктор Серафимов също имаше значителен принос за победата с 16 точки, 2 борби и 3 асистенции. Кирил Кирилов пък допринесе с 13 точки, 7 борби и 2 чадъра.

За гостите Коцев завърши с 15 точки и 8 борби. Куртев също игра на ниво и записа 13 точки и 8 борби. Също 8 борби и 12 точки за Георгиев. Най-резултатен пък бе Ивко Ивков с 22 точки.

Решителният трети двубой е в понеделник – 22 април в Икономически университет Варна. Нека всички наши фенове, които имат възможност да бъдат във Варна, да подкрепят отбора, момчетата го заслужават!