Сезон 2018/19 ПЛЕЙОФИ: Чавдар – Шумен 113:109 сл.пр. (четвъртфинали, първи мач, 1:0 в серията)

Чавдар Троян победи след продължение Шумен със 113:109 в първия мач от четвъртфиналите на Плейофите в А група. След изключителната драма в Троян, Чавдар повежда в серията с 1:0 и се нуждае от само един успех, за да продължи на полуфиналите. Следващият мач обаче е в Шумен – само и единствено победа ще помогне на нашия тим да изпрати серията в трети решителен сблъсък.

Двубоят в Троян започна повече от обещаващо за Шумен. Нашият тим поведе с тройка на Ростислав Тончев, домакините отговориха с кош на Ивайло Вучков, но Антон Диков с хубав пробив и тройка изведе шуменци напред – 8:2. Последва равностойна игра, в която отборите си разминах по два коша, но домакините натиснаха в защита, което им помогна да намалят преднината ни на само 1 точка. Нова тройка на Диков върна Шумен напред с 4 точки, но още в следващата атака Михаил Танев вкара кош с фаул за троянци. Последваха две отлични минути за нашия тим в защита, в които допуснахме само една точка от наказателен, а в нападение Диков и Стилиян Иванов отбелязаха, за да изведат Шумен с 9 точки напред – 15:24. В края на първата четвърт обаче домакините намериха ритъма си в нападение и след тройки на Вучков и Тодор Колев, както и успешни пробиви на Леонид Бажанов, Денис Титов и Танев, излязоха напред с точка. Нашият тим не се разколеба – тройка на Тончев и пробив на Иванов, както и два наказателни на Кирилов ни позволиха да затворим частта с 4 точки преднина – 33:29.

Втората четвърт започна с разменя на кошове, но Шумен подобри играта в защита и след точни изстрели на Иванов и Виктор Серафимов нашият тим излезе напред с 9 точки. Играта продължи с размяна на кошове, което поддържаше разлика от 6-9 точки в наша полза. Отлично в тези минути за Шумен играеше Серафимов, който записа тройка, успешен кош с фаул, както и асистенция към Диков. Танев и Колев пък носеха точките за Чавдар. В края на частта играта загуби част от блясъка си, съперниците си разминаха грешки и нарушения. От това се възползваха домакините, които си вкараха фауловете и намалиха разликата до 3 точки. Полувремето завърши с точен наказателен на Диков и преднина за Шумен от 4 точки – 55:51.

Второто полувреме започна с нова размяна на кошове. Диков вкара поредна тройка за Шумен, а Теодор Димитров завърши хубав пробив. За домакините Христов и Колев се отчетоха с точни стрелби. Колев продължи с добрите си изяви и след тройка и наказателен разликата падна до само 2 точки в наша полза. Двата отбора се бяха захапали здраво в тази трета четвърт и играеха кош за кош. Шумен отново извърши рано петте си нарушения и домакините често заставаха на линията за наказателен, откъде рядко пропускаха. Нашият тим пък продължи да организира отлични попадения и да бележи чрез Диков, Тончев и Иванов. Домакините завършиха силно третата част и след кошове на Данаил Христов разликата бе стопена до само 1 точка в наша полза – 80:79.

Последната четвърт започна с нов кош на Диков, но домакините организираха две отлични атаки и излязоха с точка напред. Вучков вкара поредния си кош след пробив за домакините но Тончев от тройката изравни 85:85. Явно напрежението скова и двата отбора, защото последваха три минути, в които грешките, пропуските и нарушенията се редуваха от двете страни на игрището. Шуменските баскетболисти все пак се оказаха по-съобразителни в тези минути и след кош на Кирил Кирилов и два наказателни на Иванов поведохме с четири точки. Домакините обаче се разиграха в нападение и след тройка на Танев и пробив на Вучков излязоха напред с точка. Николай Леков с точен изстрел от тройката върна Шумен напред, но нов пробив на Вучков изравни резултата – 92:92. В тези минути бе ред на Шумен да покаже отлична игра в нападение. Първо два точни наказателни на Леков ни върнаха аванса, а след това Стилиян Иванов намери коша на противника в две поредни атаки и 2 минути преди края нашият тим имаше преднина от 6 точки. Чавдар обаче бе решил да не се предава до края. Троянци затвориха всички подстъпи към коша си, а в нападение успяха да организират две отлични нападения – Вучков след пробив и Христов от тройката докараха преднината на Шумен до само точка. При оставащи 26 секунди до края отново Вучков се оказа на добра позиция за стрелба и Иванов бе принуден да го фаулира. Това бе 5 фаул за Иванов и той трябваше да напусне игра. Вучков вкара първия наказателен и изравни резултата 98:98. Но напрежение бе огромно и крилото на домакините се провали във втория си опит, което даде възможност на Шумен да организира последна атака за спечелване на мача. Защитата на Чавдар се справи отлично и стрелбата на Диков от изключително трудна позиция не попадна в целта, което изпрати мача в продължение.

Продължението започна с точен наказателен на Танев, но още в следващата атака Леков показа отличен мерник и с тройка изведе нашият тим напред с две напред. Вучков доказа, че е във върхова форма и си изработи кош с фаул, който реализира. Още в следващата атака обаче Тончев вкара тройка за Шумен и ние поддържахме крехката преднина от две точки. Последва нова размяна на кошове, която дойде от центровете – Танев и Кирилов. В следващите две минути отборите се захапаха здраво в защита, но нов отличен пробив на Вучков изравни резултата. Още в следващата атака Антон Диков заглуши радостните възгласи на троянските фенове с тройка. На сцената обаче изгря звездата на най-опитния играч на домакините – Михаил Капитанов. Гардът показа че в дългите години по баскетболните терени на Европа е научил тайната как се печелят драматични мачове. Капитнов първо върна тройката на Диков, а след това вкара от средно разстояние и изведе отбора си с две точки напред. Шумен не успя да отбележи в своята атака и бе принуден да фаулира Михаил Танев, който не сбърка от наказателната линия и затвори мача при 113:109. Така Чавдар повежда в серията с 1:0 и при победа в Шумен ще се класира за полуфиналите.

Отличен мач за Шумен изигра Антон Диков. Той завърши с 34 точки (7 тройки), 8 борби и 3 асистенции. Стилиян Иванов се включи повече от добре от пейката и записа 23 точки, 4 борби и 6 асистенции. Ростислав Тончев също бе сред най-добре представилите се шуменци – 19 точки и 10 борби.

За домакините от Чавдар най-полезен бе Ивайло Вучков, който записа 37 точки, 13 борби и 2 чадъра. Михаил Танев допринесе за успеха с 27 точки, 9 борби, 5 асистенции и 3 чадъра. Тодор Колев пък записа 20 точки, 8 борби и 4 асистенции.

Вторият двубой е само след два дни – 31.03.2019 от 17.00ч в зала „Младост“ в Шумен. Нека напълним залата и подкрепим момчетата! Днес те доказаха, че ще се борят до последната секунда за успеха!