Сезон 2018/19: Рилски спортист-2 – Шумен 96:92 (А група, Втора четворка, 3 кръг)

БК Шумен отстъпи в драматичен мач на Рилски спортист-2 с 96:92 като гост в мач от 3 кръг на Втора четворка при мъжете. Въпреки, че водеше с 18 точки в средата на втората четвърт нашият тим не успя да задържи преднината си. С тази победа „Рилецо“ излезе на второ място във временното класиране, а Шумен е трети, но с мач по-малко.

Двубоят в Самоков започна ударно за домакините, които след пробив и тройка поведоха с 5:0. Шумен отговори с два пробива на Антон Диков. Рилски записа тройка чрез Николай Гелов, но отново точна стрелба на Диков върна пасива ни до 1 точка. Играчите на „Рилецо“ продължиха с добрите изяви в нападение и след нови два коша на Гелов и Васов преднината им се върна на 5 точки. Шумен обаче не позволи на домакините да направят разлика и кошове на Тончев и Кирилов намалиха до разликата до 1 точка. Двата отбора се захапаха и мачът тръгна кош за кош. Кирилов бе основния реализатор за Шумен, а за самоковци Гелов продължи да бележи. В последните две минути на първата четвърт при 21:21 баскетболистите на игрището съвсем загърбиха защитата и продължиха с надвкарването. За Шумен Леков и Диков бяха основните заплахи, а за домакините Стоянов, Васов и Стефанов, като самоковци все пак успяха да вземе крехка преднина – 30:29 след първите 10 минути.

Втората четвърт започна с много по-добра защита за Шумен. Спряхме лесните стрелби на Рилски, а в нападение Кирилов вкара кош с фаул, Симеон Георгиев отбеляза тройка, а Диков бе точен от фаула и Шумен се откъсна със 7 точки. Васов върна две точки, но тройка на Диков направи резултата 40:32 в наша полза. Двата отбора отново заиграха равностойно и си размениха по няколко точни изстрела до средата на частта. Нашият отбор обаче играеше доста по-добре в защита през тези минути и след нова добра серия организирахме поредица от бързи атаки, която доведоха до увеличаване на разликата на 18 точки – 56:38 в наша полза. Основни реализатори за нашият тим бяха Кирилов, Диков и Георгиев. Три минути преди края „Рилецо“ все пак се вдигна, затегна защитата и след кошове на Николай Гелов, Даниел Стефанов и Стоян Георгиев съкрати част от пасива си. Полувремето дойде при 13 точки преднина за Шумен – 60:47.

Рилски спортист започна второто полувреме със същата енергия и решителност, както първото. Тройка на Попов и два пробива на Васов бързо смъкнаха пасива до едва 6 точки. Шумен отговори чрез точни стрелби на Диков и Леков, но Стоянов и Васов ги върнаха в следващата минута и половина. Размяната на резултатни атаки продължи и разликата се движеше 6-10 точки в полза на нашият тим, но при оставащи 3 минути и половина до края на третата четвърт самоковци показаха отлична защита и спряха всички наши опити за кош в продължение. Шумен не успя да отвърне със също толкова добра защита и след два пробива на Стоян Георгиев и Пламен Стефанов, както и две тройка на Мирослав Васов и Георгиев, домакините поведоха в резултата с 2 точки. В самия край на частта Диков бе точен от тройката и върна Шумен напред в резултата 74:73

Последната четвърт започна с кошове за Рилски. Илиев и Георгиев отбелязаха по две точки, за да изведат отбора си с 3 напред. Виктор Серафимов от наказателния върна две точки, но тройка на Стефанов отново качи преднината за „Рилецо“. Последваха 2 минути, в които двата отбора се надпреварваха да вкарват. Диков, Леков и Кирилов за Шумен, а за Рилски точни бяха Гелов и Георгиев, поддържайки преднината за домакините в рамките на 3-5 точки. При оставащи 4 минути до края на двубоя Шумен показа по-добра защита и спря успешните нападение на самоковци. От другата страна на игрището по два наказателни от Леков и Диков, както и пробив на Кирилов върнаха Шумен напред в резултата – 90:87. Мирослав Васов обаче бе решил да покаже, че се намира в най-добрата си форма и след хубав пробив и тройка върна Рислки спортист напред в резултата. В последната минута и половина на срещата „Рилецо“ се хвърли в защита да пази преднината си. Младите баскетболисти от Самоков успяха да спрат всички опити на шуменци за кош, а след успешен пробив на Попов и два наказателни на Васов подпечатаха победата си с 96:92.

Отличен мач за Шумен направи Антон Диков. Той бе близо до трипъл-дабъл с 35 точки, 9 борби, 7 асистенции и 5 откраднати топки. Кирил Кирилов също направи силен мач за Шумен. Той се отчете с 25 точки, 7 борби и 2 асистенции. Николай Леков направи добро впечатление с 16 точки, 4 борби, 3 асистенции и 4 откраднати топки.

За Рилски спортист-2 над всички бе Мирослав Васов. Крилото на „Рилецо“ записа 27 точки, 8 борби и 7 асистенции. Отличен мач и за Васил Попов, който отбеляза 20 точки, грабна 3 борби и подаде 3 завършващи паса. Николай Гелов също имаше основен принос за успеха с 18 точки, 5 борби и 2 асистенции.

Следващият мач на Шумен е още утре. Играем срещу Шампион 2006 като гост. Срещата е изтеглен мач от 5 кръг на надпреварата във Втора четворка. Вече победихме този съперник на три пъти този сезон, но мачът утре е с изключително значение. Младият софийски отбор е във форма и след две победи  и една загуба заема първо място в класирането.