Сезон 2018/19: Чавдар Троян – БК Шумен 104:102 (А група, регион Изток, 3 кръг)

Шумен загуби по драматичен начин в третия кръг от мъжката А група, регион Изток. Нашият тим отстъпи на Чавдар Троян като гост със 104:102 след като водеше през голяма част от второто полувреме, а в самия край на мача имаше възможността на два пъти да изравни. Така след три изиграни кръга, Шумен е четвърти с победа и две загуби.

Срещата в Троян започна равностойно, като двата отбора си размениха няколко хубави атаки за 6:5 след 3 минути игра. Последва силна серия на домакините, които се възползваха максимално от пробойните в шуменската защита и преднината им нарасна до 7 точки – 16:9. Шумен се съвзе и поизравни играта в следващите няколко минути, а до края на първата част, нашите намериха ритъма си в нападение и след отлични стрелби на Диков, Йоргов, Леков и Серафимов, Шумен излезе напред – 22:25.

Втората четвърт продължи с отлична игра на шуменския тим, който ограничи нападението на троянци От другата страна на игрището Диков с пет точки и Йоргов с хубав пробив, качиха аванса ни до 10 точки – 22:32. Христов и Колев обаче се разиграха за Чавдар и бързо изтриха голяма част от пасива на своя отбор. Нови две тройка за Шумен на Диков и Чолаков отново увеличиха преднината в наша полза, но троянци намериха начин да отговорят. Три минути преди края на първото полувреме домакините затегнаха защита, а Христов и Танев отбелязаха 11 безответни точки, за да изведат отбора си напред – 47:43. Бе ред на Шумен да прояви характер и до сирената за край на втората четвърт смъкнахме преднината на Чавдар до само 1 точка – 49:48.

През второто полувреме Шумен игграеше добре в защита – пресирахме играчите на Чавдар още в тяхната половина. Шуменци успяваха в доста от случаите да откраднат топката и да реализират на бърза атака. За съжаление тези наши проявиха бяха на приливи и отливи – преднината скачаше до 5-6 точки в полза на нашия тим, но домакините бързо намираха начин да върнат кошовете, възползвайки се от грешките ни. При четири точки преднина за Шумен в средата на третата част, Чавдар започна да греши и да изпуска изстрелите си, докато за нашия тим се разигра Симеон Георгиев, който чрез два хубави пробива качи преднината ни до 8 точки. Шуменските баскетболисти очевидно играеха с хъс и раздаване по терена, но домакините все намираха начин да прекъснат хубавите ни точкови серии и на свой ред намаляваха преднината ни. Хубави атаки на Танев, Христов и Колев стопиха разликата до 2 точки, минута преди края на третата четвърт. В самия край обаче, играчът на мача за нашия тим – Леков реализира хубав пробив, а Диков метна поредна бомба от 8 метра в коша на Чавдар и Шумен се оттегли преди последната част с преднина от 7 точки – 74:81.

Четвъртата част започна с размяна на удари – Вучков се разигра за отбора на домакините, но Леков и Диков не позволяваха на аванса ни да падне под 7 точки. Точния мерник на Антон Диков от тройката бе основната причина разликата да се качи до 11 точки в полза на Шумен – 80:91. Домакините обаче за пореден път показаха изключителен характер. Затегнаха защитата, а в нападение намираха път към коша от всеки ъгъл на игрището и след няколко поредни And 1, съкратиха преднината ни – 89:91. Александър Делев не позволи на троянци да си върнат водачеството след като се пребори няколко пъти подред под коша на противника и си изработи нарушения, реализирайки три пъти от наказателния. За домакините в тези минути се разигра Тодор Колев. Той отбеляза 8 поредни, безответни точки за и Чавдар отново бе напред в резултата – 96:94. Шуменци реагираха, като най-деен бе гарда ни Виктор Серафимов. Първо той сам отбеляза на пробив, а след това открадна топка от противника и асистира на Йоргов. Преднината за Шумен от 2 точки се задържа твърде кратко, тъй като Вучков отбеляза от тройката, след това Манев реализира своята стрелба, а минута и половина преди края Колев проби успешно през защитата ни и осигури 5 точки аванс за Чавдар. Отличен пробив на Леков спря серията на Шумен без кош и съкрати аванса на домакините на само 3 точки. При оставаща минута до края, двата тима си размениха по една безуспешна атака и 13 секудни до сирената Шумен поиска тайм-аут. Последва бърза стрелба на Антон Диков, която бе къса, но топ реализаторът на Шумен си взе борбата, майсторки си осигури позиция за стрелба от тройката, а противников състезател го фаулира точно преди да изстреля топката, което осигури три наказателни за Диков. За съжаление той реализира само първите два и изтърва третия (случва се и на най-добрите). След пропуска последва бърз фаул, но Христов реализира само първия за Чавдар, което даде още един шанс за Шумен 6 секунди преди края. Нашият тим бързо изнесе топката, която достигна до Диков, но изстрелът му от 8 метра през двама защитници на домакините не влезе и Чавдар се поздрави с успех – 104:102.

Най-полезен за Шумен бе Николай Леков. Крилото на Шумен отбеляза 23 точки, хвана 7 борби и открадна 5 топки. Антон Диков бе най-резултатен с 28 точки, като добави още 4 борби и 2 асистенции. Йоан Йоргов се отчете за Шумен с 10 точки.

За домакините най-голям принос за победата имаше Даниел Христов, който реализира 26 точки, хвана 14 борби и подаде 2 завършващи паса. Танев също направи хубав мач, отбелязвайки 31 точки, 4 борби и 2 открадна топки. Вучков бе трети по полезност за Чавдар с 24 точки, 2 борби и 3 асистенции.

Следващият двубой на Шумен е ново гостуване. Ще върнем визитата на Икономически университет във Варна. Мачът е на 18.11.2018 от 17.00ч в залата на университета.