Сезон 2018/19: Шампион 2006 – Шумен 65:94 (А група, Втора четворка, 5 кръг)

Снимка: BGBasket.com

Шумен отново победи Шампион 2006 през този сезон и с две победи и една загуба заема второто място във временното класиране на Втора четворка. В изтеглен мач от 5 кръг нашият тим срази софиянци като гост с 94:65. Въпреки загубата „шампионите“ остават на първо място във временното класиране, но те са и с мач повече.

Срещата в зала „Триадица“ започна с точен изстрел от тройката на Цветан Акимов, който изведе домакините напред. Нашият тим отговори веднага след пробив на Кирилов и тройка на Антон Диков. След тройката на Диков софиянци изравниха резултата чрез пробив на Николай Петков. Контузия в глезена изкара от игра един от основните играчи на домакините – Михаил Пандев, но Шампион 2006 не се стреснаха и играта продължи кош за кош в следващите пет минути. Кошовете за Шумен идваха от Леков и Серафимов, а за домакините Куршумов се разигра и отбеляза 8 поредни точки. Три минути преди края на частта шуменци затегнаха защитата, а в нападение добре се изяви Тончев, който след два успешни пробива изведе Шумен напред 15:13. Виктор Серафимов също играеше силно за нашият тим в тези минути, първо си изработи два фаула, след това изведе Леков, който също бе фаулиран и реализира два наказателни, а след това Виктор отбеляза и тройка. Шумен излезе напред с 5 точки – 22:17. Антон Диков пое реализаторската палка от Серафимов и след две поредни тройки и два негови наказателни поведохме с 9 точки – 30:21. В края на частта отборите си размениха по един кош чрез Куршумов и Делев.

Втората четвърт продължи с точни стрелби за Шумен. Леков също показа отличен мерник от тройката, а Кирилов завърши хубава комбинация под коша на Шампион. Двата отбора затегнаха защитите и в следващите 4 минути трудно стигаха до кош. Антон Диков отново се разигра отбеляза нова тройка и кош, на пробив, но Тодоров го върна в следващата така. До края на първото полувреме двата отбора си размениха по още няколко точки и се оттеглиха на почивка при 14 точки преднина за Шумен – 36:50.

Явно зала“Триадица“ в столицата е добре отоплена, защото двата отбора не бяха изстинали за началото на второто полувреме и започнаха да бележат тройки от самото начало. За Шампион Паисиев се разписа, а за Шумен Диков в две поредни атаки. Тончев също показа добра стрелба от средна дистанция и изведе нашият тим с 19 точки напред. „Шампионите“ не се предаваха въпреки голямата разлика. Два поредни коша на Куршумов и Тодоров им вдъхнаха надежда, че могат да се върнат в мача. Не така мислеше Диков, който явно бе във форма за този мач и отбеляза кош след пробив. До средата на частта домакините играеха равностойно и чрез кошове на Акимов и Куршумов поддържаха разликата да не скочи над 15 точки. Последва обаче отлична игра на Шумен в защита. Нашият тим спираше атаките на софиянци в последвалите три минути. В нападение пък добрата организация донесе кошове чрез Леков, Николов и Тончев. До края на третата четвърт Шумен продължи да играе отлично в нападение и нови тройки на Леков и Диков не позволиха на разликата да падне под 20 точки въпреки, че Шампион върна няколко коша чрез Чауш, Петков и Кайнаров.

Последната четвърт започна с нов кош за Шумен на Кирилов. Софиянци явно бяха изгубили надежда да обърнат резултата и трудно намираха път към нашия кош. Леков и Диков пък продължиха с отличната стрелба зад линията за три точки и разликата продължи да се качва в наша полза, достигайки 30 точки. Логично на терена се появиха резервите на Шумен, които не позволиха на младият отбор на Шампион 2006 да смъкне чувствително разликата. Последния съдийски сигнал дойде при 65:94 в полза на Шумен.

Антон Диков се намира в страхотна форма. След като стана играч на мача за Шумен вчера срещу Рилски спортист-2, днес той отново записа страхотни показатели – 30 точки, 5 борби и 4 асистенции и феноменален мерник от тройката 8 от 10. Николай Леков също записа отличен мач – 21 точки, 9 борби и 7 асистенции. Кирил Кирилов помогна в подкошието. Той записа 10 точки и 5 борби.

За домакините от Шампион 2006 добър мач направи Алан Куршумов. Той се отчете с 18 точки и 6 борби. Николай Петков записа 11 точки, 6 борби и 3 асистенции.

Следващият двубой на Шумен ще бъде на 04.03.2019 г. Нашият тим ще изиграе отложения мач от първи кръг на Втора четворка срещу Видабаскет. Двубоят е с начален част 15.00ч и ще се играе във видинската зала „Фестивална“