Сезон 2018/19: БК Шумен – Икономически университет Варна 90:82 (А група, регион Изток, 1 кръг)

Дългото чакане свърши! Шумен победи Икономически университет Варна! Нашият тим се наложи с 90:82 над варненските „икономисти“ в първия кръг на А група – регион Изток за сезон 2018/19. Това е първа победа за Шумен над този съперник след 5 години и 20 мача помежду им (в т.ч. и приятелските срещи). Най-добрата новина от тази среща обаче не е резултата… Двамата най-полезни играча за Шумен в двубоя бяха юношите на нашия клуб – Милен Чолаков и Виктор Серафимов, които записаха коефициент на полезно действие, съответно 30 за Милен и 20 за Виктор.

Срещата не започна никак добре за Шумен. Нашите сякаш още бяха в съблекалнята и „икономистите“ се възползваха, повеждайки в резултата с 2:9. Нашият тим се поокопити и Антон Диков – бившият баскетболист на ИУ, върна 4 точки от пасива ни. Николай Георгиев вкара след пробив за гостите, но тройка на Милен Чолаков и успешна атака от крайната линия на Виктор Серафимов изравниха резултата – 11:11. До края на частта играта бе равностойна и двата отбора си разменяха точни изстрели. Антон Диков, новото попълнение от Черно море – Симеон Георгиев и другото ново попъленение от БУБА – Николай Леков вкараха за Шумен, докато ИУ разчитаха на Николай Георгиев, Иван Иванов и Николай Маринов за точни изстрели. В крайна сметка Шумен спечели първата четвърт с 21:18.

През втората част двубоят продължи с размяна на точни стрелби – Кирилов и Чолаков и Диков за Шумен, а за ИУ Коцев, Кръстев, Георгиев и Маринов бележеха. В средата на частта последва период без кош, съперниците се бяха захапали здраво в защита и не си оставяха много възможности. Четири минути преди края на първото полувреме Милен Чолаков бе точен от тройката, последва добра защита на Шумен и след като Кирилов отбеляза от средна дистанция, нашият тим поведе с 11 точки – 37:26. Варненци сякаш бяха изпаднали в дупка и не намираха път към коша на Шумен. Диков отбеляза още две точки след като взе борбата под нашия кош, пробяга целия терен и поднесе в коша на гостите. В тези минути Чолаков бе под пара и след хубава асистенция на Серафимов добави нови две точки, а две атаки по-късно Милен се озова сам на тройката и качи преднината на Шумен до 16 точки. В последните скунди капитанът на гостите Ивайло Тодоров бе на два пъти точен от фаула, 45:31 за Шумен за края на полувремето.

Третата четвърт започна с активна преса на цяло игрище за Икономически университет. Чолаков бе точен за Шумен още в началото на частта, но пресата на гостите даде резултат и след серия от 7 безответни точки те смъкнаха пасива си до двете. Шумен се поокопити и намери начини да разбие пресата на гостите. Кирилов, Чолаков и Серафимов бележеха, за да поддържат преднина от 10-13 точки в наша полза. „Икономистите“ също играеха добре в нападение и успяваха да намерят път на нашия кош. При оставащи четири минути до края на третата част, варненци отново затегнаха редиците в защита и нова тяхна серия от 11 безответни точки свали разлика до едва 4 в полза на Шумен – 58:54. Александър Делев, който замени излезлия за 5 нарушения Кирилов, спря серията на ИУ, а Виктор Серафимов след два точни наказателни качи разликата до 8 точки. До края на третата част гостите отбелязаха два пробива, а Серафимов добави един точен наказателен и отборите се оттеглиха при пет точки актив за Шумен.

Последната четвърт започна с бомба на Антон Диков от 7 метра и половина, но още в следващата атака Коцев върна две точки, за да покаже, че варненци ще се борят до края. Последваха две силни минути за ИУ, които продължиха със зверска преса на цяло игрище и след 4 поредни коша на Георгиев, Коцев, Илиев и Тодоров гостите излязоха напред в резултата – 66:67. Отново Диков попари бившия си отбор с тройка, за да върне преднината на Шумен. Последва размяна на „удари“ – Георгиев и Илиев за гостите, а за Шумен на два пъти точен бе Александър Делев, който се върна в тима на Шумен след 4 години извън баскетбола. Нова тройка на Диков качи преднината на Шумен до 5 точки – 76:71. Поредица от грешки и за двата отбора задържаха този резултат в следващата минута, преди Николай Георгиев да вкара две за ИУ. Последва нова минута без кош, но Николай Леков грабна една отскочила топка в нападение и вкара за Шумен. В следващата атака Маринов реализира за гостите и Шумен водеше с едва три точки. Диков си изпроси фаул, но реализира само единия от наказателните, а в ответната атака Мартин Коцев бе точен от тройката – само точка преднина за нашият тим. В този изключително важен момент Виктор Серафимов се нагърби с важната роля да организира нападението на Шумен. Нашият гард проби отляво, след това по крайната линия и намери с точен пас Милен Чолаков, който показа изключително здрави нерви и с точен изстрел от тройка вдигна на крака пълната зала „Младост“. Тази тройка сякаш пречупи гостите, а умението на Виктор Серафимов да пробива между защитниците му помогна да си изработи две нарушение, като реализира три от наказателните и Шумен поведе със 7 точки – 85:78 само минута преди края. Последва глупав фаул на шуменци, а Тодоров реализира двата наказателни, но Делев отново бе точен за Шумен в последвалата атака. Опитите на отчаянието от тройката за ИУ бяха неуспешни и в крайна сметка Шумен се поздрави с победата – 90:82.

Най-полезен за Шумен в срещата бе Милен Чолаков. Той се включи от пейката с 20 точки, 11 борби, 2 откраднати топки за коефициент 30. Виктор Серафимов направи един от най-силните си мачове за Шумен с 15 точки, 10 асистенции, 5 борби и 2 откраднати топки за коефициент 20. Антон Диков – играчът на мача за Шумен, реализира 25 точки, хвана 6 борби и подаде 3 завършващи паса.

За ИУ най-полезен бе Николай Георгиев с 24 точки, 7 борби и 2 чадъра. Капитанът на ИУ – Ивайло Тодоров, който игра преди време и за Шумен пък втори по полезност с 10 точки, 5 асистенции и 3 откраднати топки.

Следващата среща на Шумен е гостуване на Черноморец Бургас на 21.10.2018.