Сезон 2019/20: Рилски спортист-2 – Шумен 66:95 (А група, Редовен сезон, 16 кръг)

Шумен записа 14-та победа в А група (12-та поредна). Нашият тим надигра като гост младия отбор на Рилски спортист-2 в Самоков с 95:66 и води във временното класиране на групата с преднина от 3 победи пред втория – Чавдар Троян. Въпреки загубата „Рилецо“ продължава да държи 4-то място, което дава право за участие в плейофите.

Двубоят започна силно за домакините от Самоков, които набързо поведоха с 6:0 след две тройки на Васил Попов. Виктор Серафимов върна две точки от наказателния, но атрактивна забивка на Илиев показа, че младият отбор на Рилски е излязъл на терена пределно мотивиран за победа. Последва трета тройка на Васов и аванса на „Рилецо“ стигна 9 точки. Двама от най-опитните в тима на Шумен – Красимир Димитров и Николай Николов дадоха тон в нападение и след техни кошове скъсихме изоставането си до 3 точки. Отборът на домакините обаче продължи да играе силно в нападение и рядко пропускаше. В последните три минути на първата четвърт освен силно нападение, Рилски спортист показа и силна защита. Отборът от Самоков отбеляза 12 поредни точки и затвори частта при 10 преднина – 29:19.

Янко Янков и Звонко Папак стегнаха шуменските редици на почивката между първите две части и веднага след подновяването на играта през втората четвърт Шумен показа по-добър баскетбол. Значително по-агресивната защита на нашия тим ограничи точните стрелби на самоковци, а в нападение Серафимов, Янчев, Димитров и Николов бележеха и до средата на частта изравнихме резултата 34:34. Въпреки, че „снайпера“ на домакините Попов продължаваше с точните изстрели от тройката, а Боянов показа отлични пробиви между шуменската защита, нашият тим не позволи на Рилски да увеличи отново преднината си и дори затворихме първото полувреме с точка аванс – 43:44.

През второто полувреме нещата си дойдоха на мястото – Шумен играеше познатата агресивна защита, а в нападение Красимир Димитров избухна с поредица от кошове и бързо поведохме с 6 точки. Александър Кръстев, Николов и Янчев, подпомагаха Краси в нападение и авансът на Шумен продължи да расте. Добрата защита на нашия тим ограничи „Рилецо“ до едва 12 точки в третата четвърт, докато ние отбелязахме 26 и преди последните 10 минути преднината ни достигна 15 точки – 55:70.

Четвъртата част беше почти повторение на третата. Шуменските баскетболисти играеха изключително силна защита, покривайки всяка линия за пробив, както и периметъра, където Васов и съотборниците му вече бяха показали как се бележат тройки. Нападенията на Шумен пък бяха отлично организирани от гардовете ни Виктор Серафимов и Симеон Георгиев, което осигуряваше лесни позиции за братята Кръстеви и Димитър Янчев. Шумен спечели и тази четвърт с 25:11, а последната сирена в мача дойде при 95:66 в наша полза.

Двата отбора ще изиграят втори двубой помежду си още утре. Срещата е отложен мач от 6 кръг на първенството и също ще се играе в арена „Самоков“, като началният час е 15.00.