Сезон 2019/20: Рилски спортист-2 – Шумен 80:105 (А група, Редовен сезон, 16 кръг)

Шумен срази Рилски спортист-2 за втори път в рамките на два дни. В отложен мач от 6 кръг на първенството, игран днес в Самоков, Шумен победи „Рилецо“ със 105:80 и вече води с 4 победи пред втория във временното класиране – Чавдар Троян.

Двата отбора започнаха днешния мач с разменени роли в сравнение с вчерашния двубой. Шумен показа по-добра концентрация както в нападение, така и в защита. Тройки на Никола Николов и Виктор Серафимов, както и забив на Николай Николов изведоха нашия тим с 6 точки напред 8:2. Домакините постепенно изравниха играта и започнаха де бележат в повечето от нападенията си. Шумен обаче успяваше да поддържа преднина от 6-7 точки. В заключителните три минути на първата четвърт Рилски заигра отлична зонова защита и ограничи пробивите на Шумен, а бързите атаки завършвани от Попов и Николов позволиха на самоковци да изравнят резултата и дори да поведат минимално – 23:22.

В началото на втората четвърт Шумен на свой ред заигра по-добре в защита, а в нападение се разигра Димитър Янчев, който за по-малко от 3 минути успя да вкара 2 тройки, една стрелба от средно и пробив, при който бе и фаулиран. Шуменци си върнаха преднината от 5 точки, но младите момчета от Рилски не се стреснаха. Поддубченко показа добри умения в нападение и след като отбеляза 5 поредни точки – два пробива и фаул, домакините изравниха отново резултата. Това обаче бе последния момент в мача, в който „Рилецо“ не бе догонващ. Последва изключително силна серия на Шумен и след 10 безответни точки сякаш преучпихме неопитния тим на домакините. До края на частта Шумен не допусна втория отбор на Рилски спортист да намали изоставането си и се оттеглихме на почивка при 48:38 в наша полза.

Второто полувреме започна с кош за домакините, но Янчев не чака дълго за първата си тройка в това полувреме. Борислав Николов бързо отговори със стрелба от средно и надеждите на самоковци да се върнат бяха все още живи, но Виктор Серафимов също отбеляза тройка, последва бърза атака завършена от Никола Николов, а Димитър Янчев с поредната си бомба от 8 метра докара преднината на Шумен до 17 точки. Водени от Васил Попов Рилски изравниха играта и поддържаха разликата в рамките на 15-18 точки, но в края на третата четвърт Шумен отново показа отлична защита. Красимир Димитров с 6 поредни точки пък докара разликата до 26 точки в шуменска полза.

Последната четвърт започна ударно за Рилски, които след 7 бързи точки върнаха изоставането си до 19, но до края на мача Шумен играеше разумно. Нашият тим не допускаше грешки в разиграванията, източваше часовника за нападение, а в защита не позволявахме на съперника да стига до лесни кошове. Разликата бавно нарастваше в полза на нашия тим и две минути преди края авансът ни бе 31 точки. В последните минути последва отпускане и Рилски върна 6 точки, но това бе всичко, което можаха да направят домакините. Шумен спечели 15-та си победа този сезон със 105:80.

На 23 февруари Шумен ще е домакин ЦСКА в зала „Младост“. Срещата е с начален час 17.00 ч. Нека подкрепим момчетата, победата ще ни осигури първото място преди началото на плейофите и домакинско предимство.