Сезон 2019/20: ЦСКА – Шумен 67:82 (А група, Редовен сезон, 12 кръг)

БК Шумен продължи победния си ход в мъжката А група след като се наложи като гост над ЦСКА с 82:67. Отборът ни записа 7-ма поредна победа и общо 9-та за сезона, като това е трета победа над „червените“ от три изиграни мача. Въпреки двуцифрената разлика успехът не дойде лесно, а младият отбор на „армейците“ показа голям дух и раздаване на терена, особено в последната четвърт, в която Шумен имаше преднина над 20 точки.

Срещата започна много равностойно като в първите 5 минути двата отбора се бяха захапали здраво. Шуменските баскетболисти играеха тактически правилно и се възползваха максимално от открилите се възможности. Младите играчи на „червените“ пък играеха изключително надъхано в тези първи минути и благодарение на огромното си желание не позволяваха на нашите да увеличат разликата. След 6 минути игра Шумен имаше минимално предимство от 1 точки – 12:13. В този момент по-опитните играчи в нашия тим започнаха да се възползват от слабостите на ЦСКА и направиха серия от 9 поредни точки, за да си осигурят преднина от 10 точки. До края на частта домакините се окопитиха и отново започнаха да вкарват, но шуменци също реализираха открилите се възможности и запазихме преднината от 10 точки.

Втората четвърт започна с два точни наказателни за ЦСКА, но Шумен също показа агресивна игра в нападение и принуди софиянци да извършат нарушения. Кирил Кирилов и новото попълнение Марин Маринов бяха точни от наказателния. Маринов, който е юноша на Шумен се включи много силно в защита, записвайки 2 чадъра и 2 кражби до края на втората част. Като цяло Шумен стоеше много по-добре в защита, а в нападение Кирил Кирилов се вихреше в подкошието и отборът ни сложи още 8 точки към преднината си от първата четвърт и се оттеглихме на почивка при 48:30 в наша полза.

Второто полувреме започна летаргично и за двата отбора. Играчите на терена записаха поредица от грешки и пропуски, а първият кош дойде едва 2 минути и половина след подновяването на играта – тройка на Димитър Янчев, която качи преднината ни над 20 точки. В следващите минути играта бе равностойна, а акцента и на двата отбора бе в защитата. Играчите на ЦСКА играеха много мотивирано в дефанзивната фаза на играта и това им помагана да върнат пасива си до 15 точки. Три минути преди края на частта обаче Шумен отново намери успешната формула от първото полувреме. След поредица от добри защити за нашият тим, Никола Николов, Димитър Янчев и Кирил Кирилов вкараха открилите се възможности и отново качиха преднината на Шумен над 20 точки – 41:64.

Шумен влезе в последната четвърт уверено, но истината беше, че младият и нахъсан за добри изяви отбор на ЦСКА не се бе предал. Домакините се хвърляха за всяка топка в защита и въпреки, че в нападение играта не им спореше, успяха отново да намалят изоставането си до 15 точки. В последните минути от срещата Шумен все пак показа, че е много по-опитен отбор. Нашите баскетболисти намериха правилния ритъм на игра, използваха максимално позволените 24 секунди в нападение и реализираха важните стрелби, като не позволяваха на разликата да слезе под 13 точки. Последния съдийски сигнал дойде при 82:67 в полза на Шумен.

Следващата седмица предстоят два мача за Шумен. Нашият тим ще домакинства на Видабаскет – в събота 25.01. ще се изиграе отложеният мач от 3 кръг на първенството, а в неделя мачът по програма от 13 кръг. И двете срещи са от 17.00ч. в зала „Младост“

снимка: bgbasket.com