Сезон 2019/20: Чавдар – Шумен 87:70 (А група, Редовен сезон, 4 кръг)

БК Шумен записа първата си загуба за сезона в А група. Нашият тим отстъпи при гостуване на Чавдар Троян в мач от 4 кръг на мъжката А група. Слаба втора четвърт и много пресилени нарушения, свирени от съдиите срещу шуменските баскетболисти, бяха решаващи за победата на Троян над Шумен с 87:70.

Срещата започна слабо и за двата отбора, които направиха доста пропуски през първите минути. Съперниците все пак започнаха да бележат. Резултатът се движеше кош за кош, а няколко минути преди края резултатът беше равен – 11:11. Домакините успяха да направят няколко добри защити и отвориха минимална разлика от 3 точки, но до края на частта Шумен не допусна Чавдар да се откъсне с повече и върна един кош за 18:17. Втората част продължи с размяна на резултатни атаки, но отборът от Троян заигра по-добре в защита и до средата на четвъртта увеличи разликата си до шест точки. Последваха силни 2 минути за домакините, които чрез Стоянов, Пенчев и бившия играч на Шумен, Антон Диков увеличиха разликата до 14 точки – 39:25. Кирилов спря серията на Чавдар с точна стрелба, но надеждата на нашия тим да намали разликата бе попарена още в следващата атака, когато Стоянов вкара нова тройка за отбора си. До края на полувремето Серафимов вкара за Шумен и Чавдар се оттегли с преднина от 12 точки – 42:30.

Второто полувреме започна с надстрелване от тройката – Димитров за Шумен, а за Чавдар точни бяха Славейков и Диков. Димитров добави още две точки след отличен пробив и изоставането ни бе 13 точки. Точно тогава обаче се намесиха съдиите, които само за 3 минути отсъдиха 6 нарушения срещу Шумен и изпратиха играчи на Чавдар пет пъти на линията за наказателни. Разликата много бързо скочи до 22 точки в полза на домакините. Шумен трудно стигаше до удобни позиции за стрелба в тези минути, тъй като аршинът на официалните лица в срещата бе съвсем различен за двата отбора. Едва 2 минути и половина преди края бе отсъдено второ лично нарушение на Чавдар. В последната минута и половина Шумен заигра отлично и успя да спре няколко от нападенията на троянци. Александър Кръстев, Виктор Серафимов, Николай Николов и Симеон Георгиев пък се разиграха в нападение за нашия отбор и смъкнахме 10 точки от преднината на Чавдар. Нова тройка на Дамянов и хубав пробив на Дундалов обаче отново увеличиха аванса на домакините и те влязоха в последната четвърт с 16 точки аванс – 70:54.

Последната четвърт отново започна с главни действащи лица – съдийската бригада. Бързи два фаула в полза на домакините и въпреки, че Георгиев вкара тройка за Шумен, Чавдар увеличи преднината си до 18 точки. Последваха още 4 резултатни атаки за троянци, докато опитите на нашия тим в нападение често бяха спирани с доста твърда, на моменти и непозволена игра, но сигнал от съдиите не се чуваше. Разликата за Чавдар скочи до 26 точки и реално до края мача просто се доиграваше. Нашият тим не се отпусна в края, напротив играеше много дисциплинирано и успя да стопи разликата до 17 точки – краен резултат 87:70.

Следващият мач на Шумен е в неделя – 10.11.2019. Нашият тим гостува на Славия София, а срещата е с начален час 18.30. Още на следващия ден – понеделник, Шумен ще изиграе и мача срещу ЦСКА София. Срещата бе отложена във 2 кръг и насрочена за 11 ноември, а началният час е 19.00 ч.

Снимка: архив БК Шумен