Сезон 2019/20: Чавдар – Шумен 92:112 (А група, Редовен сезон, 14 кръг)

Шумен записа 10-та поредна победа в мъжката А група. Нашият тим победи като гост един от претендентите за първото място – Чавдар Троян със 112:92. Нашият тим записа 12-та победа от началото на редовния сезон в шампионата и е лидер във временното класиране.

Кирил Кирилов откри резултата в мача с точен изстрел в подкошието, но Антон Диков, който игра за Шумен до началото на този сезон, демонстрира отличната си стрелба от тройката и изведе своя тим с точка напред. От този момент насетне оабче Шумен заигра баскетбол от следващото ниво. Баскетболистите в зелено играеха отлична защита и не даваха никаква възможност за кош на домакините. В нападение Николай Николов, Виктор Серафимов и Кирилов завършиха отлични шуменски атаки с кош и след 11 безответни точки поведохме с 13:3. Чавдар върнаха няколко коша, но в средата на частта Димитър Янчев също се разигра за нашия тим и след 7 поредни негови точки преднината ни достигна 14 точки. До края на четвъртта троянци вкараха още два коша и завършиха с едва 13 точки, докато Шумен приключи първата част с 32.

Чавдар сякаш се събудиха точно за началото на втората четвърт и започнаха да вкарват в почти всяка своя атака. Томислав Минков бе основното оръжие на домакините, като ветераните Диков и Славейков също помага в атакуващ план. В защита троянци също заиграха по-добре и до средата на втората част разликата бе намалена до 12 точки – 27:39. След взет тайм-аут от Янко Янков и Звонко Папак, Шумен подобри отново играта си в нападение, а кошове на Янчев, Серафимов и Николай Николов върнаха аванса ни до 16 точки. В последните три минути на първото полувреме шуменци демонстрираха и точен мерник от тройката – по една записаха Красимир Димитров, Николай Николов и обичайният заподозрян – Димитър Янчев. Авансът на зелените скочи до 25 точки, но в последната минути Чавдар показаха характер и се възползва от отпускането в шуменските редици, връщайки 8 точки и затваряйки полувремето при 17 точки изоставане – 41:58.

Както първото полувреме, така и второто започна със силна игра за Шумен. Янчев, Кирилов и Серафимов поведоха нашия тим и разликата отново мина 20 точки. Димитър Янчев явно бе настроил мерника си за този мач, защото в рамките на минута успя да отбележи две тройки, а авансът на шуменци достигна 29 точки. Чавдар обаче отново успяха да се окопитят и да изравнят играта, водени от Антон Диков и Томислав Минков. Играта в защита на троянци също се получаваше и бавно преднината на Шумен започна да намалява. В последната минута на частта Чавдар показаха и точна стрелба от тройката, Колев и Маринов се разписаха, а изоставането на домакините бе падна до 19 точки.

Последната четвърт продължи с равностойна игра. И двата отбора намираха добри възможности за кош и ги реализираха. Братята Александър и Кристиян Кръстеви се разиграха в тази последна четвърт, Марин Маринов, който се присъедини към шуменци в началото на пролетния полусезон също показа, че вече се вписва в тима и отбеляза няколко добри коша. Шумен поддържаше преднина от 18-22 точки през почти цялата четвърта част, а опитите на домакините да се върнат в мача не успяха и срещата завърши 112:92 в полза на Шумен – поредна победа и пореден мач с над 100 точки за нашият тим.

Следващият двубой на Шумен е отново гостуване. На 9 февруари гостуваме на Славия в София, а началния час на срещата е 18.30 ч.

снимка: Калоян Николов, архив БК Шумен