Сезон 2019/20: Шумен – Видабаскет 112:60 (А група, Редовен сезон, 13 кръг)

Шумен записа 11-та победа в мъжката А група след като се наложи като домакин над Видабаскет със 112:60 в мач от 13 кръг на шампионата. Това е и 9-та поредна победа за шуменци, които вече са едноличен лидер във временното класиране.

Двубоят започна с повече от отлична игра за Шумен. Нашият тим доминираше във всеки един аспект на играта и набързо поведе с 10:0. Защитата на нашият тим през тази първа четвърт бе на изключително ниво. За 7 минути и половина допуснахме само два коша. Нападение също работеше на високи обороти. Водени от Красимир Димитров, Николай Николов и Виктор Серафимов, шуменци си осигуриха аванс от 24 точки. Две минути преди края Шумен все пак намали темпото и гостите от Видин се възползваха, вкарвайки 3 поредни коша. В края обаче нашите не позволиха да се стигне до драстично намаляване на разликата и затворихме частта при 19 точки преднина – 31:12.

Втората четвърт бе значително по-равностойна. Видабаскет показа добрата стрелба от вчерашната среща и се опитваше да поддържа разликата под 20 точки, но отлично включване от пейката на Марин Маринов и Йоан Йоргов помогнаха на Шумен да увеличи преднината си, която на моменти достигна 27 точки. До края на полувремето видинчани все пак успяваха да поддържат разлика от 24-26 точки и се оттеглиха на почивка с изоставане от 25 – 57:32.

Третата четвърт започна с по-добра игра за гостите, които се възползваха от дупки в защитата на Шумен и след няколко добри пробива разликата бе свалена до 22 точки. Шумен реагира с добре организирани комбинации в нападение и отлична защита. Кошове на Николай Николов, Александър Кръстев и Серафимов бяха в основата на серия от 15:0, която доведе до увеличаване на авансът за нашия тим до 37 точки. В последните 4 минути на частта играчите на Видабаскет се възползваха от факта, че Янко Янков и Звонко Папак дадоха почивка на част от титулярите и върнаха изоставането си до 31 точки. Все пак Шумен спечели и тази част с 27:20, което на практика осигури победата в мача.

В четвъртата част умората си каза думата и играчите на Видибаскет не успяваха да удържат атаките на Шумен. Играчите на нашия тим пък имаха огромно желание за изява и доказване на качествата. Шуменци продължиха да играят здраво в двете фази на играта и да се борят за всяка топка. В крайна сметка спечелихме и тази четвърт с убедително 28:8 и затворихме срещата при 112:60.

Следващият мач на Шумен е точно след седмица. На 2 февруари гостуваме в Троян на местния Чавдар, с когото до този кръг деляхме първото място. Победителят в мача ще излъчи новия лидер във временното класиране на А група. Срещата е с обичайния начален час – 17.00.

снимка: Калоян Николов