Сезон 2019/20: Шумен – Рилски спортист-2 102:78 (А група, Редовен сезон, 1 кръг)

Шумен започна сезон 2019/20 в А група с изразителна победа. Нашият тим надигра като домакин Рилски спортист-2 със 102:78 в 1 кръг на първенството. За втора поредна година Шумен започва шампионата с победа. Припомняме ви, че миналата година нашият клуб записа най-доброто си представяне в мъжката А група, завършвайки четвърти.

Днешният двубой между Шумен и Рилски спортист-2 започна доста нервно и за двата отбора, които допуснаха множество грешки и пропуски в стрелбите. Първи се разиграха гостите от Самоков и след по-добра стрелба поведоха с 9 точки – 8:17. Шумен също започна да вкарва своите възможности, но „Рилецо“ поддържаше преднината си. В края на частта нашият тим се разигра и в защита, и след серия от 15 безответни точки затворихме частта с преднина от 5 – 27:22.

Втората четвърт Рилски спортист-2 си върна формата в нападение и отново започна да бележи. Мачът вървеше кош за кош, а Шумен поддържаше преднина от 5-6 точки, като бе видно, че нашият тим играе по-добре в двете фази на играта. Повече пропуски на шуменските баскетболисти в подкошието не ни позволяваше да се откъснем в резултата. Първото полувреме приключи при 6 точки преднина за Шумен – 50:44.

Веднага след почивката Шумен се хвърли здраво в защита, а в нападение организирахме поредица бързи атаки с добри комбинации между нашите баскетболисти. До средата на втората четвърт по-добрата игра на шуменци се отрази и на резултата и след нова серия от безответни точки – отново 15 – резултатът скочи до 22 в наша полза – 73:51. До края на третата част Рилски спортист-2 върна няколко коша, но Шумен се оттегли с преднина от 21 точки.

Последната четвърт започна с кош на „Рилецо“, но Шумен не свали темпото и след нова серия от 8:0 отворихме разлика от 27 точки. Треньорите на Шумен съвсем резонно пуснаха на игрището всички резервни състезатели, отчитайки факта, че след 24 часа тези два отбора ще се срещнат отново и титулярите трябва да са по-свежи. За съжаление шуменските резерви не оправдаха доверието, а гостите се възползваха и след тяхна серия от 8 безответни точки, разликата падна до 19. Част от шуменските титулярите се върнаха на терена и до края нямаше сътресения. Шумен се поздрави с успеха – 102:78.

Двата отбора ще изиграят втори мач още утре, тъй като гостите от Самоков желаят да съчетаят двете си гостувания от редовния сезон с едно пътуване. Срещата е отново в зала „Младост“, а началният час е 17.00 ч.