Сезон 2019/20: Шумен – Славия 120:82 (А група, Редовен сезон, 10 кръг)

БК Шумен записа шестата си поредна победа в мъжката А група и запази първото място във временното класиране след изиграване на есенния полусезон. В 10-я кръг от първенството, нашият тим победи отбора на Славия София със 120:82 и ще зимува с 8 победи и 2 загуби на първото място. Със същия актив е и отборът на Чавдар Троян, но точкова разлика на Шумен е значително по-добра. За Славия остава третото място в класирането.

Двубоят започна равностойно с размяна на точни стрелби, но Шумен бързо намери начин да спира атаките на софиянци и след отлична серия от бързи атаки нашият тим поведохме с 10:2. Гостите се окопитиха и изравниха играта, показвайки точна стрелба от средно и далечно разстояние. В минутите до края на първата част двата отбора разчитаха основно на играта си в нападение, а Шумен поддържаше аванс от десетина точки. В последните две минути, шуменци започнаха да грешат в желанието си да вдигнат още повече темпото, а славистите се възползваха и намалиха изоставането си до 5 точки – 33:28.

Втората четвърт продължи с равностойна игра, но вместо отличното нападение, което показаха през първата част, сега отборите допускаха повече грешки и неточни стрелби. Славия успяваше да спре шуменци с много умела зонова защита, която затваряше подстъпите към коша им. Шуменци пък се възползваха от ръстовото си предимство и също не допускаха лесни пробиви. Точките на Славия идваха след точни стрелби от разстояние. За Шумен пък борбата в нападение бе основен метод за отбелязване на точки. Кирилов, братята Кръстеви и Николоай Николов доминираха под двата коша и това позволяваше на Шумен да поддържа преднина от 3-4 точки. В последните няколко минути на първото полувреме „белите“, които в този мач играха с черни екипи, дори поведоха в резултата. Но Шумен се мобилизира и до края си върна преднината, макар и от само 2 точки – 54:52.

Третата четвърт започна с изключителна защита за Шумен – чадъри, откраднати топки, ограничаване на съперника до 24 секунди в нападение. Нашият тим затвори всички подстъпи към собствения кош. Това разбира се помогна страшно много на нападението. Почти всички бързи атаки на Шумен завършваха с кош. Дори да не успееха шуменци да завършат бързат атака, неподредената защита на Славия беше лесна за преодоляване от нашите центрове в подкошието. Шумен позволи на гостите да запишат едва 8 точки в тази трета част, докато ние отбелязахме 34 и на практика решихме срещата.

Последната четвърт отново бе изцяло под контрола на Шумен. Въпреки, че поотпуснахме юздите в защита, нападението ни продължи да работи максимално добре. Точна стрелба от тройката, хубави пробиви и разбира се бързите атаки бяха начините за реализиране на точки за Шумен. Славия пък се възползва от отпускането в защита на нашия тим и в края също записа поредица от точни стрелби, включително и няколко тройки. Шуменци не допуснаха изненада до края и дори увеличиха още преднината си. Последният съдийски сигнал дойде при победа за Шумен със 120:82.

Следва месец почивка в първенството на А група, а от средата на януари 2020 година мачовете се подновяват, като отборите ще завъртят по още едно разменено гостуване. Очаквайте програмата на сайта ни и на страницата ни във Фейсбук.

Снимка: Калоян Николов